Foto: Pixabay

Je bílý cukr nejlepším zdrojem energie?

Ze všech stran můžeme slýchat, že bílý cukr je prakticky nejlepším zdrojem energie, a to hlavně při snídani. Pravda je však taková, že z pohledu výživového nemá tato pochutina vůbec žádnou výživovou hodnotu a tím, že se jedná o polysacharid je i pro tělo hůře zpracovatelný. Tělo, resp. buňky, potřebují ke své existenci glukózu, což je monosacharid. Ten se ale dá získat například z celozrnných obilovin, zeleniny, luštěnin nebo z ovoce.

Hnědý cukr je lepší

Nejdříve je nutno vysvětlit, co to je hnědý cukr. V procesu výroby bílého cukru dochází v jedné fázi k čištění. Vyčištěný cukr se nazývá bílý a ten nevyčištěný je hnědý. Jeho barva pochází z melasy, která se většinou odfiltrovává. Hnědý cukr je díky tomu obohacen o drobné množství minerálů i vitamínů. To však neznamená, že hnědý cukr lze považovat za živinu. Je zapotřebí ho brát stejně, jako bílý. Paradoxem je, že hnědý cukr stojí více než bílý, i když náklady na výrobu jsou zkráceny o jeden výrobní proces.

Foto: Pixabay

Když budu používat sladidla, budu zdraví

Sladidla se stávají jakousi vysněnou náhradou pro řadu diabetiků, kteří hledají na potravinách „bez cukru“ nebo „bez přidaného cukru.“ Jediné co se musí přiznat je nižší obsah kalorií. Na druhou stranu si musíme přiznat, že podle prokazatelných vědeckých studií mohou paradoxně umělá sladidla způsobovat obezitu, metabolický syndrom či mít neblahý vliv na změnu střevního mikrobiomu. Rozhodně tak nelze praktikovat redukční dietu tak, že nahradíme bílý cukr umělými sladidly.

Závěr

Je bezpochyby, že naše tělo cukr potřebuje, ale je důležité si umět vybrat, z jakých zdrojů ho budeme čerpat. Je proto na každém z nás, aby si vybral, zda chce pouze mít sladkou věc za každou cenu, nebo zda si dopřeje trochu kvalitní sladkosti v ovoci, medu či v jiných kvalitních plnohodnotných a hlavně čerstvých potravinách.

Zdroj: Vitalweb.com (odkaz)