Vyvracíme mýty o tucích! Pro dietu jsou nezbytné, vybírejte však pečlivě.

Dneska se společně podíváme na to, jak se vypořádat s tuky, které jsou často ze všech stran proklínány. Určité množství tuků je samozřejmě pro naše tělo nezbytné, ovšem pokud se to přežene, je to také velice špatně. Jak se říká, každý extrém škodí. Většina lidí, kteří se snaží žít zdravě zastávají názor, že je zapotřebí se tukům zcela vyvarovat. Pravdou však je, že nejde ani tak o objem, jako spíše o kvalitu.

Foto: Pixabay

Bez tuků to prostě nejde

Tuk je obecně základní živinou a je největší zásobárnou energie. Problém je v tom, že nedokáže zasytit. Tuky jsou nepostradatelné i pro vstřebávání vitamínů A, D, E a K. Tuky v lidském těle, neboli špeky, obecně dělíme na podkožní a útrobní, které jsou nebezpečné, protože jsou nabaleny na vnitřní orgány. Součet tělesného tuku by se však měl pohybovat u průměrného zdravého jedince 20%.

Jak se tuky dělí?

Každý tuk obsahuje glycerol a mastné kyseliny, které se dále dělí na nasycené a nenasycené. Nasycené mastné kyseliny pak najdeme v živočišných produktech a nenasycené zase v rostlinných. Z toho vyplývá, že pro naše tělo jsou rozhodně lepší a kvalitnější ty nenasycené kyseliny. Nejvíce se vyskytují v oleji, ořeších, semínkách nebo i v tučných rybách. Další dělení mastných kyselin je na esenciální a neesenciální. Do skupiny esenciálních mastných kyselin spadá mimo jiné i omega-3 a omega-6, které si naše tělo zkrátka nevyrobí, ale zároveň jsou pro nás zcela nepostradatelné.

Foto: Pixabay

Omega-3 a omega-6 je jasná volba

Omega-3 mastné kyseliny jsou velice citovány v nejrůznějších reklamách a pokud je nějaký produkt obsahuje, bývá to na něm čitelně napsáno, a to právem. Omega-3 napomáhá totiž růstu vlasů, kvalitě kůže, léčí cukrovku, snižují krevní tlak nebo redukují hladinu LDL, neboli špatného cholesterolu. Pro vyváženou stravu je důležité zajistit i optimální poměr těchto kyselin, a to 5:1. V této podobě se pak vyskytují např. v řepkovém oleji.

Foto: Pixabay

Tak který tuk si mám koupit

Vypadá to velice složitě, ale v praxi nepotřebujete být inženýr, abyste si uměli poradit. Věc je totiž velice jednoduchá. Špatné živočišné tuky jsou totiž při pokojové teplotě tuhé, jako například sádlo, máslo, apod. Naproti tomu jsou rostlinné oleje při pokojové teplotě tekuté. Výjimku mezi rostlinnými oleji pak tvoří palmové tuky. Mezi ně patří i vychvalovaný kokosový olej, který má tolik nasycených mastných kyselin, že je podobný spíše sádlu než zdravému rostlinnému oleji, proto je doporučováno se tomuto oleji spíše vyhnout.

V obchodě při nakupování se tak hlavně vyhýbejte všemu, kde se objevuje ve složení „ztužený“ či „částečně ztužený tuk.“ Je to známka, že se jedná o nekvalitní polotovar. Zpravidla ho můžete najít v sladkostech, nekvalitních čokoládách, polevách nebo v levných margarínech. Doporučujeme však vyhledávat rostlinné oleje, a to především olivový, řepkový, lněný, apod. Dále pak avokádo a samozřejmě tučné ryby. Jednou za čas si můžete dopřát i sýry s nižším obsahem tuku v sušině nebo jogurty.

Znamená lepší olej méně kalorií?

Je důležité předcházet nejrůznějším mýlkám, jako třeba, že kvalitnějšího tuku si můžeme dopřát více. To není v žádném případě pravda. Jde jen o to, abyste si nahradili nugátovou pomazánku třeba oříškovým máslem, které si sami vyrobíte tak, že si rozemelete oříšky. Dostanete do sebe daleko kvalitnější tuk, avšak kaloricky na tom budete stejně.

Zdroj: VitalWeb.cz (odkaz)

Přidejte si nás

Přidat na Seznam.cz