Foto: Pixabay

Slovo půst na Vás může působit jako trápení se hlady a trpění

Půst není utrpení ale přináší prospěch pro tělo i vaší mysl. Tělo se během toto činnosti učí odpočívat i regenerovat samo sebe.  Tady už hovoříme o celkovém restartu imunity. Při půstu se učí tělo vlastně odpočívat. Tělo se začne samo zbavovat škodlivin.  Budete překvapeni jeho účinky a výsledky jaké dokáže na lidské tělo ale i mysl mít.

U půstu rozlišujeme dva druhy

  • normální půst– u tohoto druhy vzdáme jídla. Pijeme většinou jen vodu
  • úplný půst– člověk se vzdá veškerého jídla i pití

I samotná  bible skrývá důkazy o samotném půstu, neboť Mojžíš i Ježíš Kristus, strávili 40 dní bez vody a jídla.

Foto: Pixabay

Jak dlouho může půst trvat

Na samém začátku můžeme začít u jednoho dne za týden.  Půst může trvat jeden den, tři dny či týden v jednom měsíci. Jednodenní hladovka vám úžasně pročistí žaludek. Třídenní půst zase kompletně pročistí střeva. Týdenní půst způsobí, že tělo se čistí od škodlivých látek jménem toxíny.

Účinky půstu na tělo 

 Není žádné tajemství, že hladovka má pro tělo očistné a regenerativní účinky. Zbaví nás nejen  zadržované vody ale i škodlivých odpadních látek. Je to jeden z nejstarších druhů léčby jak z fyzického tak psychického těla. Účinky pociťují i onkologičtí pacienti kterým se nastartuje metabolismus a dá tělu implus k uzdravení se. Navíc se naučíte ovládat svou mysl i pocit hladu, se kterým se naučíte postupně pracovat. Odpočine si vaše zažívací ústrojí. Postít se také je vhodný začátek předtím než se pustíte do nějaké diety.

Účinky půstu na mysl

Naučíte se sami se sebou pracovat a ovládat své myšlenky. Zbystří se vám mysl, dovolíte své mysli ubírat se jiným směrem. Celkově získáte nadhled a dokážete se lépe a kvalitněji soustředit. Ten pocit je až povznášející.

Foto: Pixabay

Na očistu se musíte připravit a detailně ji naplánovat

Vhodné naplánování – očistu si naplánujte na dobu, kdy nebudete muset do práce a kdy nebudete muset vyřizovat nějaké záležitosti. Připravte si zásoby vody abyste nemuseli do obchodu, kde by na vás číhalo pokušení. Vhodné je používat minerálky (bez bublin), aby nedošlo k případným křečím těla, které by mohly nastat v důsledku hladovky.

Připravte si plány co hodláte dělat a buďte o krok napřed – naplánujte si čtení knihy či sledování filmů nebo nějakou procházku ven do přírody. Musíte se zabavit, aby vám to rychleji utíkalo.

Ovládejte chutě-jakmile půst započnete bude vás přepadat chuť na sladké, slané i tučné V případě bezmoci zahánějte hlad tím, že oklamete žaludek pocitem nasycení. Udělte si šťávu z ovoce či zeleniny a namixujte do ní například chia semínka. Ty vám zasytí žaludek. Dokáží pojmout mnoho vody a tak způsobí, že přestanete mít hlad a budete se cítit nasyceni.

Jděte do toho poctivě- vysaďte léky pokud je to možné. I léky totiž mohou zpomalovat organismus (mluvíme však o doplňcích stravy. Co se týká léků, poraďte se raději s lékařem).

Možné nežádoucí účinky

Někomu může půst a hladovění spustit nepříjemné psychické stavy, podrážděnost, nespavost, deprese a poruchy příjmu potravy. Jiný se zase během hladovění cítí psychicky lépe, snáze se soustředí, má kvalitnější spánek a bystřejší smysly

Vaše snaha bude oceněna a tělo vám poděkuje

Výsledky Vás překvapí. Za pouhých 72 hodin omládnete a tělo spustí mechanismus, kdy začne vytvářet bílé krvinky. Dojde i ke zlepšení pleti. Při delším půstu se ale poraďte se svým lékařem. Tímto způsobem se naučíte komunikovat se svým tělem a budete mu rozumět lépe. To, co si bude tělo žádat poznáte sami.

zdroje: elixirmladi.cz, vyvazenezdravi.cz, obohu.cz