Foto: Pixabay

Jak poznáte, že jste dehydratováni

Mezi známky dehydratace patří suchá ústa a lepící se rty,ospalost, pocit žízně, malé množství odváděné moči, bolesti a točení se hlavy. Možná dehydratace se může projevit i sušší pletí.

Začněte s vodou jako první váš krok k vysněné postavě

Proto pokud chcete něco udělat jako první krok, začněte u vody a jejím doplňováním do těla. Mluvíme však o samotné vodě. Limonády obsahují skryté kalorie. Místo nich se dejte teplejší vodu, která bude spalovat tuky a sacharidy.Dobře ráno poslouží i voda s citronem o pokojové teplotě.

Tělo se umí být vděčné za každý pohár vody

Tělo se vám za tento skutek poděkuje. Voda zažene velký hlad a vy tak sníte menší porce. Stejně důležité je vodu doplňovat i při cvičení. Následně je i výhoda skvěle hydratované pleti při pravidelném pitném režimu.

Pokud chcete udělat to nejmenší pro své tělo, pijte pravidelně průběžně během hodiny. Voda vám rozproudí krev a vy tak budete snáze ztrácet váhu. Další alternativou mohou být i přírodní moky z ovoce či zeleniny. Množství tekutin žaludek zasytí a ten pak dá mozku signál, že je žaludek naplněn. Mnohdy pro zhubnutí stačí jediná věc a tou je dostatek tekutin.

Foto: Pixabay

Večer tekutiny strategicky omezte

Pitný režim dodržujte nejdéle do 19. hodiny.  V tuto hodinu totiž ledviny a močový měchýř  svou činnost omezují. Potom už pijte střídmě, aby jste nechodili ve večerních a nočních hodinách na toaletu.

Pitný režim

Objem vody která se má vypít denně se počítá 0,5 litrů na 15 kg váhy. Svůj denní pitný režim můžete sledovat pomocí odměřené vody v lahvích. Nezapomeňte, že v létě a při fyzické zátěže platí dodržování pitného režimu dvojnásob proto v těchto případech více pijte. Nepijte jen při pociu žízně.  Pokud jste delší dobu nepili, nedohánějte pitný režim. Tím byste své tělo zahltily nadměrným možstvím vody, které tělo neumí a nemůže zpracovat. Bylo by vám těžko. Vypít bychom měli postupně dva až tři litry vody za den. Záleží na míře fyzické zátěže, kterou hodláte své tělo zatížit a zaměstnat.

Chcete-li svůj denní příjem vody zvýšit, přidávejte si ho po mililitrech denně. Postupte pomalu. Tělo si musí zvykat postupně.

Kdy nejlépe pít

Nejvhodnějšími dobami, kdy pitný režim dodržovat je  ráno na lačno, mezi jídly a před a po cvičení či fyzické námaze. U starších lidí a kojících matek platí nutnost dodržování pitného režimu ještě více.

Jak zjistit,  zda piji dostatečné množství tekutin

Vaše barva moči vám prozradí, zda dostatečně pijete. Tmavá barva moči znamená, že musíte zvýšit množství tekutin jinak vám hrozí již zmíněná dehydratace.

Proč je voda nejvhodnější pro pitný režim

Pití vody má svůj prospěch pro tělo. Pomáhá při hubnutí, je vhodná k udržování váhy a ještě dokáže regulovat pocit hladu. Pocit hladu také zregulujete, pokud se před jídlem napijete sklenky vody.

Hubnutí či udržování váhy můžete podpořit i bylinkovými čaji. I pití čaje může mít pozitivní vliv na naše zdraví. 

Druh zeleného čaje Matcha podporuje hubnutí i nervový systém.  Dále je vhodný pro dobré a zdravé trávení. Zrychluje také metabolismus a podporuje spalování tuků a je tak přímo vhodný k regulaci vaší hmotnosti.

Chcete-li snížit chuť k jídlu, vyzkoušejte mátový čaj.

Další čaj, který dokáže podpořit trávení a zvyšuje náladu je heřmánový.  Vhodné je ho i použít pro klidný a hluboký spánek  za pomocí kombinace s meduňkou. Spolu jsou vhodné pro kvalitní spánek který tělo potřebuje nejen k správnému fungování. Kvalitní spánek je důležitý i při držení diety.

Na nic nečekejte a udělejte alespoň to málo, co můžete pro své tělo udělat. Výsledky a efekt, který vás překvapí, na sebe nenecha dlouho čekat. 

Zdroj: zij-zdrave.cz, prozeny.cz