Foto: Pixabay

Aktivity vhodné pro LISS

Jedná se o každou aktivitu, u které si můžete s někým povídat a nezadýcháte se. Aktivita by vás neměla příliš rychle vyčerpat a zadýchat. Aktivita by vám měla lehce zvýšit tepovou frekvenci. Lze využít běh, plavání, tanec, nebo cokoliv jiného co vás napadne.

Jak dlouho cvičit

LISS trénink trvá většinou 30-60 minut. Pokud porovnáme HITT (vysoce intenzivní cvičení) s LISS tak se nám LISS může zdát poněkud nezáživný. 

I s LISS tréninkem budete mít výsledky

Pro výsledky není nutno se úplně zničit během cvičení. Popravdě je více důležitá vzdálenost než-li rychlost. Cvičení s menší intenzitou vás dostane do fáze spalování tuků. Pokud cvičíte s menší intenzitou, vaše tělo je schopno vyrábět energii aerobně (pomocí kyslíku), což zase umožňuje pálit tuky.

Bezpečnost

Během tohoto cvičení se velice minimalizuje možnost zranění. Všechny vaše pohyby máte pod kontrolou a zranění nezastaví váš posun.

Foto: Pixabay

Čas na regeneraci

Při tomto cvičení nepotřebujete téměř žádný čas na regeneraci, a tak můžete cvičit téměř každý den. LISS cvičení je šetrné pro vaše klouby, svaly a také nespouští stresové hormony. Pokud vás více baví silový trénink, tak vaše tělo zažívá stres, který je potřeba nějakým způsobem uvolnit, jelikož se by se stres v průběhu času hromadil a brzdil vás v pokrocích. 

LISS kardio lze praktikovat na každém místě

Pro tento typ cvičení není nutné fit centrum ani žádné speciální vybavení. Jediné, co je potřeba, je abyste se zvedli a šli se hýbat, kdykoliv máte volno. Máte doma pejska? Když s ním jděte ven tak se rovnou projděte, oceníte to vy i váš společník. Pokud půjdeme na procházku během pauzy na oběd, nemusíte následně řešit sprchu. Jelikož se nezapotíte tak aby to bylo nutné.

Větší udržitelnost

Je mnohem větší pravděpodobnost, že u méně intenzivního cvičení vydržíte, mnohem déle, než u vysoce intenzivního cvičení (HIIT). Jelikož HIIT je náročnější ne vždy se na to psychicky člověk cítí. Samozřejmě jsou i dny kdy se vám nechce jít ani na procházku, nebo plavat, ale podle studií, že nízkofrekvenční cvičení má mnohem větší oblíbenost.

Aktivita s nízkou intenzitou mají ovšem i další výhody. Podporují průtok krve, což pomáhá snížit záněty a bolest. Zlepšení kardiovaskulární funkce. Snížení hladiny stresu a kortizolu.

Kdy zařadit LISS

Je vhodné nízko intenzivní trénink zařadit po silovém tréninku. Jelikož vaše glykogenové zásoby budou před vyčerpané, nebo vyčerpané. Tento postup zařaďte pouze pokud si chcete více dát do těla. Pro výsledky to není nutné. Pouze tím celý proces urychlíte, ale určitě se do toho nepouštějte za cenu ztráty motivace.

Cvičili jste někdy LISS? Chystáte se na to? Dejte nám vědět zda vám tento způsob cvičení vyhovuje.

Zdroje: https://aleslamka.cz/, https://ladylab.cz/