Foto: Pixabay

Právě v nedostatečném množství mikronutrientů v mé stravě. Z pohledu kalorií i sacharidů můžete mít přímo ukázkové hodnoty, ale vaše tělo potřebuje mimo to právě i mikronutrienty, bez kterých zkrátka nebude fungovat, jak má. Uvedu jeden příklad za všechny – odpoledne si místo svačinky dám tvarohový nanuk. Kaloricky i sacharidově se do svačiny vejde, ale mimo to, že má zanedbatelné hodnoty bílkovin není v něm prakticky nic. Ale vyplýtváme si sacharidy pro další jídlo. Takže jsme hladoví, ale kaloricky nám to sedí.

Pokud bychom si dali lehký ovocný salát s jogurtem či tvarohem, budeme daleko více sytí a zároveň i najedení. Jako druhotný efekt pak dokonce nebudeme ani přibírat na váze. Prvním příznakem nevyváženého jídelníčku je pak i nezkrotná chuť na sladké, kdy naše tělo chce nedostatek živin zaplácnout prázdnými sacharidy. V praxi je to podobné, jako když si nedáte oběd a k večeři byste snědli půlku ledničky.

Foto: Pixabay

Velice nebezpečné v tomto případě je také pověstné ujídání. Když vaše tělo trpí nedostatkem mikronutrientů, ujídáte celý den – tamhle si zobnete čokoládu, tuhle zase oříšky a sušené ovoce a najednou z toho máte nutričně samostatné jídlo. Jednoduše řečeno se to takto nedá příliš dlouho vydržet. Do pár let jste buď tlustí a máte cukrovku nebo se vám objeví s velkou pravděpodobností i jiné přidružené zdravotní problémy.

POZOR NA JOJO EFEKT A PODVODNÉ DIETY

Pozor hlavně v této souvislosti musíme dát na senzační diety, jako je keto dieta a podobné, které jsou založené na maximálním omezení přisunu všeho. Já jsem měl 125 kg a začal jsem držet keto dietu, u které jsem si hlídal, abych denně neměl více než 25g sacharidů. Úspěšně jsem za 3 měsíce zhubl 30 kg na 95 kg. Poté za doprovodu nutriční terapeutky jsem přešel na nízkosacharidovou dietu a 100 g sacharidů denně a každodenní sportování. Přesto jsem se dostal za 5 měsíců na 130 kg. Takže výsledek byl ten, že jsem ještě přibral 5 kg.

Pokud chcete hubnout, musíte to dělat tak, aby to pro vás bylo dlouhodobě udržitelně – aby to byl váš nový životní styl. Ketodieta se dá držet v podstatě jen několik měsíců než vám odejdou játra. Důležité je nebát se nových chutí a nových potravin. Na našem webu je spousty krásných jednoduchých levných a přitom dietních receptů. Neváhejte proto zkusit něco z naší nabídky.

Dále je důležité při hubnutí dávat pozor na to, co hubnete. Kilo tuků je totiž naprosto rozdílné od kila svaloviny. Bohužel shodit kilo svalů je o mnoho jednodušší. Pokud hladovíte, nejíte dostatek bílkovin a necvičíte, ubývá svalovina. Pokud ale držíte dietu, máte dostatek bílkovin a cvičíte, hubnete tuky, což je přesně to, co chceme.

V neposlední řadě se spíše než váhou řiďte obvodem pasu. I hubený kulturista má 100 kg stejně jako děda s balvanem před sebou. Proto se neděste toho, když hubnete v pase, ale přibíráte na váze. Pokud navíc zvýšíte svou pohybovou aktivitu, zmizí množství tuků, ale na váze přiberete, protože vám naroste svalovina. Není se tak čeho bát.

Zdroj: Nutriadapt.cz (odkaz), poradna.zadnyspeky.cz (odkaz)