Foto: Pixabay

Mnozí z nás si rádi přidávají do kávy mléko. Slyšeli jste ale už o tom, že kombinace kávy s mlékem může být pro vaše zdraví nebezpečné? Zdravotnické instituce se sice škodlivosti kávy s mlékem nikdy pořádně nevěnovali, přesto mnozí lékaři pozorovali, že na některé z nás působí negativně

Káva s mlékem má kyselinotvornou povahu. Proto když se dostane do dvanácterníku, který má zásadité prostředí, reaguje tento orgán křečí. Tím pádem může negativně ovlivnit i slinivku a žlučník. Varovné signály jsou křeče v bederní páteři, zácpa, žlučníkové kameny, bolest ve velkých kloubech nebo nadýmání.

Foto: Pixabay

Škodlivost mléka

Ve větším množství může mléko dospělým osobám více škodit a ne prospívat.

Příčiny škodlivosti jsou žaludeční potíže, bolest břicha, vyprazdňování. Žaludek nemusí kávu správně zpracovat, což vede k poruchám žaludku, dvanácterníku, jater, střev a v důsledcích často i bolesti kloubů. 

Káva má ale i  prospěšné účinky pro tělo i mysl

Jeden šálek nápoje snižuje riziko jaterních nádorů a k tomu zabrání předčasnému stárnutí našich buněk. Nezapomeňte ovšem na fakt, že pití kávy nás dehydratuje. Proti při pití tohoto lahodného moku si dejte i sklenku vody. Káva je také výborným pomocníkem při udržování mysli ve střehu, takzvaně vás nabudí. Také snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby. Dalším kladem je, že snižuje míru pocitu vyčerpanosti. Podle posledních výzkumů je kofein výborná prevence proti Alzheimerově chorobě, kterou dokáže do jisté míry i léčit. Jako nesmyslné se ukázala i doporučení, aby se kávě vyhýbali lidé se slabým srdcem nebo vysokým tlakem. Studie dokázaly, že běžná konzumace kávy srdci neškodí. Káva nesporně obsahuje antioxidanty, které jsou našemu zdraví prospěšné. Rovněž snižuje riziko cukrovky II. typu. Stimuluje centrální nervový systém a udržuje nás ve bdělém stavu.

Možné nežádoucí účinky

Kofein způsobuje při pravidelném pití nervozitu, neklid, překyselení žaludku, průjmy a dehydrataci.

U citlivých jedinců může mít kofein vliv na zvýšení srdeční frekvence až tachykardii.Kofein krátkodobě zvyšuje krevní tlak a může, zvláště u žen po menopauze, způsobovat zvýšené vyplavování vápníku z kostí.

Spekulace ohledně kávy

Objevili se i spekulace, zda za rakovinou a nádory nestojí za jejím vznikem. Tyto domněnky ale nebyly nikdy potvrzeny.

Zdroj: 

www.kafone.cz (odkaz)

www.vybornakava.cz (odkaz)

www.mojezdravi.cz (odkaz)