Foto: Pixabay

Stres má své příznaky – bolesti hlavy, únava a pocit vyčerpanosti, vnitřní pocit neklidu spojený například i s třesem celého těla, bolest břicha a žaludku, bolest slinivky, závratě, pocity na omdlení.

Běžnými příčinami způsobující stres v životě jsou:

Fyzikální faktory: prudké světlo, nadměrný hluk, nízká nebo vysoká teplota.

Psychické faktory: zodpovědnost v práci či škole (za něco nebo někoho ),  nutnost plnit úkoly či dodržovat termíny, celková či částečná frustrace, věk

Foto: Pixabay

Jak na stres

Naučte se stresům vyhýbat. Pokud děláte něco neradi a musíte to udělat, pusťte se do úkol po hlavě a mějte na něj vždy nejvíce času. Úkoly, které máte splnit udělejte vždy včas a neodkládejte je na pozdější dobu.

Kvalitně spěte a mějte chvíle jen pro sebe. Dodržuje zdravý životní styl- pravidelný a pestrý jídelníček. Také nezanevřete na pohyb. Ten je pro psychiku i fyzičku to nejdůležitější. Je potřeba dodržovat zdravý životní styl čítající pestrý a pravidelný jídelníček, dostatek kvalitního spánku i prostor pro pohyb, který je velmi důležitý nejen pro vaši fyzičku, ale také pro psychiku. Pohybem se vyplavují hormony štěstí.Dopřejte si také relaxaci nebo zkuste meditaci.

Odbourat stres jde  jen pohybem či cvičením, a to z dlouhodobého hlediska

I samotná chůze je pohyb, za které dokáže být i mysl vděčná. Zkuste pohyb, který vás bude bavit. Můžete k němu poslouchat i hudbu (ovšem věnujte pozornost i tomu, co se kolem vás děje). Každý pohyb vám pomůže uvolnit jak fyzické tak duševní napětí. Při pohybu vám dovolí mysl zapomenout na veškeré starosti a strasti, které se vás týkají. Stačí alespoň 30 minut být denně aktivní. Zbavíte se i veškerých úzkostí, které na vás čekají a číhají. Další výhodou je i to, že zatočíte s pár kily navíc. Kdykoli pocítíte na sobě stres, dejte se do pohybu. Uvidíte, že není vše černé jak se na začátku zdálo.

Zkusit můžete vyzkoušet i jógu, tanec, masáž či Nordic Walking

jóga – naprosto ideální forma tréninku těla a duše vhodná i  pro velkou většinu lidí

tanec – v kurzu nebo klidně i sami doma, s hudbou, s plným nasazením, bez zábran a studu

masáž – klasická, reflexní, thajská, aroma, lymfatická aj.

Cvičení nás udržuje nejen v kondici jak fyzické tak i psychické. Pohyb je vhodným partákem který má účinky na odbourání stresu. Slouží i jako prevence při úzkostech, prospívá k lepšímu okysličování mozku, zdokonaluje paměť a zvyšuje míru kreativity a schopnost řešení potíží a nesnáší, do kterých se v průběhu našeho života dostáváme.

Zdroj: www.vitar.cz (odkaz), www.lekarna.cz (odkaz)