Foto: Pixabay

Co jsou bylinky

Bylina je rostlina, která má nedřevnatějící nadzemní stonek. Bylinný typ růstu vznikl v rostlinné říší mnohokrát nezávisle, většina čeledí má své bylinné zástupce. Jedná se buď o lodyhu nesoucí listy, neolistěný stvol, případně u trav stéblo.

K čemu slouží bylinky

Byliny neboli léčivé rostliny jsou nejvýznamnějším zdrojem přírodních léčiv. Dříve se na ně zaměřovalo především lidové léčitelství, dnes se s nimi hojně pracuje i v moderní medicíně. Bylinky již mnoho let patří do života lidí. Často rostou přímo v divoké přírodě, díky čemu jsou i snadno dostupné. Samozřejmě je však dnes můžete i pěstovat ve své zahrádce nebo zakoupit v obchodě. Většina z nich ani nijak výrazně nezatíží vaši peněženku. Byliny se užívají nejen ke konzumaci, ale také na různé obklady či koupele. Můžete z nich vařit čaje či je přidávat do pokrmů.

Jaké zázraky bylinky dokáží

Čerstvé bylinky povzbuzují chuť k jídlu a významně podporují trávení. Díky velkému obsahu vitamínů, éterických olejů, minerálů a dalších účinných látek dokážou podpořit imunitu, zklidnit nebo naopak povzbudit mysl, pročistit krev a pomoci i při řadě dalších zdravotních obtíží.

Přečtěti si o šesti bylinkách na zklidnění pocuchaných nervů, které mají kladný účinek ke kvalitnímu spánku a výborné psychické kondici.

Foto: Pixabay

Dobromysl neboli oregáno

Dobromysl má pozitivní vliv na psychiku, dobře působí při neurózách a má protikřečové účinky. Užívá se proti stresu a nespavosti. Je účinná při migrénách. Dále zlepšuje zažívání, neboť zvyšuje vyměšování žluči, pomáhá při léčbě vnitřních infekcí a střevních potížích, působí proti průjmu.Dobromysl dokáže uvolňovat křeče a má protizánětlivé účinky.

Bazalka pravá

Zlepšuje trávení, podporuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče žaludku nebo střev a působí také proti nadýmání. Bazalkový čaj také desinfikuje močové cesty, používá se proti zánětům močových cest a podporuje zdravé odvodňování organismu. Bazalka pravá má také uklidňující účinky.

Chmel

Hořčiny působí na vylučování žaludečních šťáv a podporují trávicí procesy. Látka lupulin tlumí činnost mozkové kůry, zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje napětí hladkého svalstva. Chmel se používá při nervové podrážděnosti a nespavosti.

Meduňka

Pomáhá při lehkých střevních potížích a nadýmání. Příznivě působí při srdečních neurózách a nespavosti. Snižuje bolesti hlavy a stavy paniky. Příznivě působí při revmatických a neuralgických bolestech. Zpomaluje srdeční tep. Snižuje krevní tlak. Zvyšuje sekreci žluči. V neposlední řadě uklidňuje trávicí trakt.

Třezalka

Třezalka je známá i tím, že působí antibioticky a protizánětlivě. Užívá se nejen vnitřně, ale také zevně k ošetření otoků, ekzémů nebo hemeroidů. Léčitelé ji rovněž doporučují na zlomeniny, pohmožděniny nebo naraženiny. Zmínit bychom měli také její pozitivní účinky při léčbě obrny nebo roztroušené sklerózy. Je prospěšná na syndrom bolavé duše.

Šišák bajkalský

Šišák zklidňuje při neuróze obdobně jako sedativum, působí proti psychickému vyčerpání a stresu. Zlepšuje spánek, má protikřečové účinky. Také potlačuje svědivost, proto je vhodným přípravkem v případě kopřivky nebo ekzému, navíc celkově zlepšuje stav pokožky.

Máme pro vás i typ čaje, který zlepšuje náladu a dalšího čaje, který působí pro navození kvalitního a dobrého spánku.

Čaj pro zlepšení nálady

Ano, skuterčně existuje a hodí vám v nouzi záchranné lano. Skládá se ze 45 gramů violky vonné, 25 gramů kozlíku, 25 gramů tymiánu a 15 gramů kontryhele. Jednu lžíci směsi zalijte 1/4 litrem vařící vody a dopřejte si doušek třikrát za den. Stojí za to jej vyzkoušet.

Čaj pro dobrý a blahodárný spánek

Bez pořádného odpočinku není ani psychická pohoda. Jak si přivodit sladké snění bez ustavičného zíraní do stropu? Smíchejte 30 gramů třezalky, 30 gramů meduňky, 10 gramů heřmánku, 5 gramů máty a 10 gramů lipového květu. Polévkovou lžíci nechte 15 minut louhovat a hodinu před ulehnutím vypije šálek. Účinek se dostaví posléze.

Ať už čelíte podzimní či jarní depresi či máte pocuchané nervy ze školy, práce nebo nedokžete klidně a kvalitně spát, vsaďte na sílu a účinky bylinek. Vyzkoušejte blahodárné účinky bylinek než vyrazíte do ordinace svého praktického lékaře. Nebudete litovat.

Zdroj: sever.rozlas.cz (odkaz), bylinky.info (odkaz), prostreno.cz (odkaz)