Foto: Pixabay

Mezi Oblíbené bylinky vhodné při těhotenství patří například:

  • Maliník
  • kopřiva
  • jahodník
  • kontryhel
  • meduňka
  • heřmánek
  • třezalka
  • pampeliška
  • a jiné.

Maliník

Maliníkový čaj je velmi zdraví prospěšný, obsahuje vysoké procento organických kyselin, vitamínu C a tříslovinu. Má silné močopudné a žlučopudné účinky. Lze ho tedy doporučit také při špatném trávení nebo proti průjmu. Maliníkový čaj se doporučuje začít pít těhotným ženám, přibližně 6 až 4 týdny před termínem porodu.

Heřmánek

Používá se ke zklidnění, zmírnění bolestí hlavy a nespavosti. Heřmánek. Působí podobně jako meduňka – zklidňuje, podporuje psychickou pohodu a používá se také proti žaludečním nevolnostem.

Kopřiva

Je zdrojem železa. V těhotenství se používá na léčbu chudokrevnosti a pomáhá také proti otokům končetin.

Jahodník

V těhotenství se používá na léčbu chudokrevnosti a pomáhá také proti otokům. Dodává tělu železo a udržuje správný tonus (neboli tlak) dělohy. Ten se v průběhu těhotenství mění a jahodník pomáhá regulovat jeho výši.

Kontryhel

Svíravé účinky kontryhele a jeho příznivé působení na svalovinu jsou doporučovány pro zdraví zpevnění a posílení dělohy. Hodí se proto užívat kontryhelový čaj před otěhotněním i v průběhu těhotenství, zejména pak v posledním měsíci před porodem

Foto: Pixabay

Meduňka

Má pozitivní vliv na tonus dělohy a pomáhá s ranními nevolnostmi. Používá se ke zklidnění, zmírnění bolestí hlavy a nespavosti.

Heřmánek

Používá se ke zklidnění, zmírnění bolestí hlavy a nespavosti. Heřmánek působí podobně jako meduňka – zklidňuje, podporuje psychickou pohodu a používá se také proti žaludečním nevolnostem.

Třezalka

Třezalka může vstupovat do interakcí s léky, které bude případně během těhotenství nutno užívat. Některé studie dokládají, že užívání třezalky v graviditě by mohlo vést ke snížení porodní hmotnosti novorozenců. Užívání třezalky během období laktace může vést k výskytu kolik, ospalosti a letargie u dítěte.

Pampeliška

Využívají se květy i nať, hodí se ke zmírnění bolesti a léčbě zánětů. Pampeliška. Dodává vitamín A a železo, pomáhá proti únavě a také odvodňuje.

Čemu je naopak vhodné se v těhotenství vyhnout

Skupina bylinek, kterým by se těhotné měly vyhnout, čítá několik nám dobře známých bylin – a o některých bychom si to ani nepomyslely. Které bylinky sem patří?

Šalvěj

Jedna z nejnebezpečnějších pro těhotné je šalvěj – vyvolává předčasné kontrakce, jako bylina podporující menstruaci by mohla způsobit potrat. Pozor, často se vyskytuje v čajových směsích proti kašli. Stejně tak se šalvěji vyhněte i po porodu – zastavuje totiž laktaci.

Šafrán

Další bylinkou, na kterou je třeba dát si opravdu pozor, je šafrán. Stejně jako šalvěj vyvolává kontrakce a může způsobit potrat či předčasný porod.

Petržel, oregano, máta a další

Mezi další bylinky pro budoucí maminku nebezpečné pak patří petržel (nať), oregano, máta (při riziku předčasného porodu), skořice, muškátový oříšek, libeček, jalovec, pelyněk, kopřiva, damiána, rozmarýn, andělika, jetel a hřebíček. U těchto bylinek však platí stará Paracelsova moudrost: „Jed od léku odlišuje pouze množství.“ Pokud tedy náhodou sníte kousek pizzy s oreganem či jeden perníček se skořicí, nemusíte se strachovat.

Petržel

Petržel však obsahuje fenolickou látku apiol a ta dráždí ledviny a močové cesty a u těhotných žen může způsobit vypuzení plodu. V těhotenství se proto nedoporučuje konzumovat větší množství petržele.

Bez

V těhotenství se nedoporučuje. Výborná bezová šťáva nebo čaj se hodí při nachlazení, v těhotenství ale může způsobovat nevolnost, zvracení či průjem.

Lékořice

Těhotné ženy, které konzumují velké množství lékořice, jsou vystaveny většímu riziku, že se jejich dítě narodí předčasně. Upozornili na to finští vědci, kteří zjistili dvakrát větší pravděpodobnost porodu před 38. týdnem těhotenství u těch žen, které jedly nejméně 250 gramů pendreku týdně.

Dobromysl

Možná ho znáte spíše pod názvem oregano, bez kterého se neobejde vaše oblíbená pizza, ale v těhotenství je lepší si tohle koření odpustit. Má totiž vliv na kontrakce dělohy a může způsobit předčasný porod.

Aloe

Aloe by se měli vyhnout těhotné a kojící ženy, protože může podporovat kontrakce svaloviny ve stěně dělohy. U kojenců pak může způsobovat bolesti břicha, průjmy a další zažívací potíže. Kontraindikací jsou samozřejmě i alergické projevy na aloe

Jalovec

Nedoporučuje se ani podání v době těhotenství, protože jalovec podporuje děložní stahy, což může vyvolat až potrat. Nedoporučuje se ani vnitřní užití, pokud kojíte.

Libeček

Plody jalovčinky se používají k dochucení masa či alkoholu, ale v těhotenství je lepší se jim vyhnout. Způsobují předčasný porod a mohou poškodit mozek dítěte. Vyvolává kontrakce dělohy a způsobuje předčasný porod nebo potrat.

Petržel

Petržel však obsahuje fenolickou látku apiol a ta dráždí ledviny a močové cesty a u těhotných žen může způsobit vypuzení plodu. V těhotenství se proto nedoporučuje konzumovat větší množství petržele.

Jakoukoliv nemoc či onemocnění neprodleně konzultujte se svým lékařem či lékárníkem.

Zdroj: mojezdravi.cz (odkaz)