Celozrnné špagety se sójovým granulátem a zeleninou

IMG20210323125849

Celozrnné špagety se sójovým granulátem a zeleninou

Počet porcí

1

porce
Příprava

5

minut
Vaření

10

minut
Kalorie

597

kcal

Suroviny

  • 50 g celozrnných špaget

  • 50 g cukety

  • 1 bílá paprika

  • 2 rajčata

  • hrst sójového granulátu

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • tymián

  • oregáno

  • bazalka

  • zeleninový bujón ve vaničce

  • citronová šťáva

  • 50 g balkánského sýra na posypání

Postup

  • do hrnce s cca 1 litrem vody dáme sojový granulát a rozmícháme vaničku zeleninového bujónu, lze použít i zbytek zeleninové polévky

  • když se sója přivede k varu, vaříme cca 10 minut

  • v druhém hrnci si uvaříme špagety, je zapotřebí počkat, až se bude voda vařit a poté dát špagety. Nevyplácí se spoléhat na instrukce na obalu ohledně doby vaření. Doporučuji průběžně ochutnávat. Celozrnné špagety jsou na skus trochu tužší než běžné.

  • po uvaření špaget i sóji oboje odstavíme a scedíme. Držíme však prozatím odděleně, tzn. každé v jiné nádobě

  • na pánev dáme rozehřát trochu olivového oleje

  • na pánev dáme nejdříve na drobné kostičky cca 5mm x 5 mm nakrájenou cuketu, papriku a cibulku

  • za občasného míchání čekáme zhruba 5 minut

  • pak přidáme zcezený sójový granulát a ještě zhruba dvě minuty opékáme

  • jako poslední přidáme rajčata, dva nastrouhané stroužky česneku, oregáno, tymián a bazalku. Necháme vše dalších 5 minut provařit, aby se rajčata rozvařila.

  • Nakonec dochutíme trochou soli, pepře a citrónové šťávy. Můžeme přidat i trochu chilli papriček.

  • Úplně nakonec přidáme špagety a v pánvi vše smícháme. Po důkladném promíchání nandáme na talíř a ozdobíme čerstvou bazalkou a balkánským sýrem

    O autorovi – Lukáš Erlebach

    Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

    Přidat na Seznam.cz

    Hovězí gulášek

    ARCHIV ČLÁNKŮ
    Follow Me