Celozrnný žitný semínkový chléb

IMG_20210415_141414

Celozrnný žitný semínkový chléb

Počet porcí

8

porcí
Příprava

10

minut
Pečení

50

minut
Kalorie

213

kcal

Suroviny

  • 360 celozrnné žitné mouky

  • 340 g žitného kvásku na chleba

  • hrst lněného semínka

  • sezamová semínka

  • 0,3 l vody

  • sušený česnek

  • sůl

  • římský kmin

  • droždí v prášku

Postup

  • smícháme kvásek na chleba (ať už práškový nebo z pekárny), s 1 dcl vody a hrstí celozrnné mouky. Pokud máme kvásek práškový, musíme přidat ještě lžičku droždí

  • Necháme přikryté ideálně igelitem přes noc na teplém místě

  • ráno si z hotového rozkvasu odebereme do sklenice po okurkách půlku. Tu dáme do ledničky a poslouží nám pro příště, tzn. při pečení druhého a každého dalšího chleba jen vytáhneme z ledničky vlastní kvásek.

  • do rozkvasu dáme zbytek mouky a postupně přidáváme i vodu. Těsto musí být hladké.

  • Když je těsto hladké, zamícháme do něj semínka, najemno nastrouhaný česnek, sůl a římský kmín

  • opět přikryjeme a necháme ještě cca 3 hodiny odpočívat v teple.

  • z hotového těsta si vymodelujeme náš vytoužený tvar. Je možné těsto dát do formy na biskupský chlebíček či ho nechat kynout ve speciální ošatce pro obdelníkový tvar. Část semínek můžeme použít na posypání na konec..

  • dáme do předehřáté trouby na 230 stupňů horkovzdušně a pečeme 30 minut

  • průběžně potíráme obyčejnou vodou, aby byl chléb vláčný.

  • následně snížíme teplotu na cca 180 stupňů a pečeme dalších 20 minut

    O autorovi – Lukáš Erlebach

    Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

    Přidat na Seznam.cz

    Hovězí gulášek

    ARCHIV ČLÁNKŮ
    Follow Me