Vegenská zelňačka

zelnacka

Vegenská zelňačka

Počet porcí

6

porcí
Příprava

10

minut
Vaření

45

minut
Kalorie

327

kcal

suroviny

  • 500 g

    kysaného zelí

  • 200 g

    brambor

  • 4 stroužky

    česneku

  • 2 l

    vody

  • sůl

  • pepř

  • majoránka

  • bobkový list

Postup

  • nakrájíme si cibuli na drobné kostičky

  • vložíme do hrnce a na malém množství oleje opékáme do zlata. Když se bude přichytávat ke dnu, můžeme podlít trochou vody. Cibule musí být skutečně hnědá.

  • oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostičky asi 1x1 cm

  • kysané zelí z pytlíku vezmeme a překrojíme, abychom neměli na lžíci dlouhé kousky.

  • když je cibule opečená, zaprášíme paprikou (cca 1 lžící), přidáme bobkový list a rozdrcené nové koření (můžeme ho jen překrájet nožem)

  • necháme lehce opéct, cca 20 sekund, aby nám nezhořkla paprika. Poté přidáme brambory, nasekané zelí a vodu ze zelí.

  • obratem zalijeme i vodou a necháme vařit cca 45 minut, aby brambory byly měkké. Přidáme ještě majoránku podle chuti, sůl a pepř.

  • Pokud chceme polévku hustší můžeme ještě nastrouhat najemno dvě brambory. Polévku je potřeba občas promíchat, protože se někdy mohou kousky zelí chytat ke dnu. nebo použít mouku.

  • Na závěr přidáme prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, sůl a majoránku a ihned stáhneme z plotny.

  • Můžeme servírovat s topinkou

    Přidat na Seznam.cz