Lehká zelňačka

zelnacka

Lehká zelňačka

Počet porcí

6

porcí
Příprava

10

minut
Vaření

45

minut
Kalorie

327

kcal

suroviny

  • 100 g kysaného zelí

  • 3 brambory

  • 3 stroužky česneku

  • 2 l vody

  • sůl

  • pepř

  • majoránka

  • bobkový list

Postup

  • nakrájíme si cibuli na drobné kostičky

  • vložíme do hrnce a na malém množství oleje opékáme do zlata. Když se bude přichytávat ke dnu, můžeme podlít trochou vody. Cibule musí být skutečně hnědá.

  • oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostičky asi 1x1 cm

  • kysané zelí z pytlíku vezmeme a překrojíme, abychom neměli na lžíci dlouhé kousky.

  • když je cibule opečená, zaprášíme paprikou (cca 1 lžící), přidáme bobkový list a rozdrcené nové koření (můžeme ho jen překrájet nožem)

  • necháme lehce opéct, cca 20 sekund, aby nám nezhořkla paprika. Poté přidáme brambory, nasekané zelí a vodu ze zelí.

  • obratem zalijeme i vodou a necháme vařit cca 45 minut, aby brambory byly měkké. Přidáme ještě majoránku podle chuti, sůl a pepř.

  • Pokud chceme polévku hustší můžeme ještě nastrouhat najemno dvě brambory. Polévku je potřeba občas promíchat, protože se někdy mohou kousky zelí chytat ke dnu. nebo použít mouku.

  • Na závěr přidáme prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, sůl a majoránku a ihned stáhneme z plotny.

  • Můžeme servírovat s topinkou

    O autorovi – Lukáš Erlebach

    Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

    Přidat na Seznam.cz

    Hovězí gulášek

    ARCHIV ČLÁNKŮ
    Follow Me