Foto: Pixabay

Výhody nejsou jen v otázce ztráty hmotnosti

Ztráta hmotnosti se jeví jako největší výhoda pití jablečného octa, ale existují další zdravotní přínosy, kromě toho, že potenciálně pomáhá s cukrem v krvi. Podle výzkumů může jablečný ocet pomoci také při :

  • snižování triglyceridů (ke snížení hladiny triglyceridů je potřeba dostatek pohybu, snížení nadváhy, zdravá strava, omezení příjmu alkoholu a kouření. Pokud to nestačí, musí se nasadit léky),
  • zlepšování hladiny cholesterolu (snížení špatného – LDL cholesterolu a zvýšení dobrého HDL cholesterolu), rakovině,
  • snížení ukládání tuků v játrech – platňuje se při ošetření pokožky, nehtů i vlasů.
  • upravuje poměr inzulinu a glukogonu (Inzulin je hormon produkovaný B buňkami Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, který snižuje hladinu cukru v krvi. Inzulin má opačnou funkci než glukagon, je tedy jeho antagonista. Inzulinem se také léčí diabetici, kteří mají vlastního inzulinu nedostatek)
  • redukuje ukládání tuků v těle – kyselina octová je zabraňující složka ukládání tuků ale i přibírání hmotnosti,
  • snižování chuti k jídlu – jablečný ocet má příznivý vliv na část mozku, která dává tělu signál, že by se mělo najíst. Zvýšenou chuť k jídlu potlačuje a stimuluje ji,
  • pocitu plnosti v žaludku – díky tomu nebudeme jíst víc, než je potřeba,
  • pálení žáhy (pálení vycházející z hrudi až do hrdla)
  • zpomalení času, za který jídlo opouští žaludek. Tím pádem budeme mít delší dobu pocit, že jsme nasyceni,

Foto: Pixabay

Pozor na zuby a sklovinu

Při konzumaci octa jej řeďte vodou. Jedině tak ochráníte svůj chrup. Nechávejte ho v ústech jen pro nezbytně nutnou dobu. Mohlo by dojít k poškození skloviny.

Jak na pitnou octovou kůru

Nejvhodnější doba pro počátek pitné kůry z ředěného jablečného octa je doba po ránu mezi probuzením a snídaní. Vypijte nalačno sklenici vlažné vody, ve které rozmícháte lžíci jablečného octa. Nepřekračujte doporučenou denní dávku (10 až 30 ml), jinak tělu naopak znatelně uškodíte. Užívání jablečného octa je podle libosti, délka kůry je neomezená. Během několika dní se budete cítit dobře, odstraní se vám problémy s trávícím ústrojí a zvýšíte si vlastní tělesnou pohodu.

Jak užívat jablečný ocet na hubnutí?

Návod na to na užívání je velmi jednoduchý a nápoj je velmi účinný. Stačí si každý den dát jednu až dvě polévkové lžíce, tedy 15 mililitrů až 30 mililitrů. Již při takovém dávkování zhubneme a jako další plus je snížení obsahu tuku v těle a výrazné zmenšení objemu pasu.

Nejvhodnější užití jablečného octa je rozdělení dávek octa do dvou až tří dávek za den, aby se nám neudělalo nevolno a to nejlépe vždy před jídlem. V žádném případě neplatí to, že čím více jablečného octa vypijete, tím více a rychleji začnete ztrácet svá nadbytečná kila.

Nepřekračujme denní dávku dvou lžic. V opačném případě by nám ocet mohl poškodit zdraví. Jablečný ocet vám sice pomůže ztrácet kila, ovšem pokud se zaměříte na zdravou a vyváženou stravu a připojíte k tomu pohyb.

Jak jste se dozvěděli, jablečný ocet je výborný a účinný pomocník mnoha tváří. Přesto jsou lidé, kteří by se jablečnému octu měli vyhnout. Jedná se hlavně o jedince trpící vážnými zažívacími potížemi nebo cukrovkou 1. typu. O zařazení kůry z jablečného octa se proto raději poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Zdroj: spektrumzdravi.cz (odkaz), ireceptar.cz (odkaz), suplementy.cz (odkaz)