Foto: Pixabay

Mnoho lidí si s sebou táhne několik zlozvyků, kterých se za žádnou cenu nechce vzdát. Jde například o pití kávy, pivečko po jídle nebo vínečko s přáteli. Bohužel ani jedna z těchto surovin do naše zdravého jídelníčku nepatří. To ale neznamená, že si nemůžeme dopřát nic dobrého.

Já osobně rád zapíjím snídani hrnečkem Melty s mlékem. Je to pochoutka, kávovina, vyrobená z pražené čekanky, která dokáže zvláště po ránu výborně nastartovat metabolismus. Navíc je prokázáno, že pomáhá při nemocích jater, žlučníku nebo při ledvinových kamenech. Zajišťuje lepší trávení a je přímo předurčena pro detox díky extrémně vysokému obsahu beta-karotenu, který se v těle promění na vitamin A a působí jako antioxidant. Navíc nám nastartuje produkci žluči, což je blahodárné pro naše trávení a je určená i pro lidi se žaludečními potížemi.

Foto: Pixabay

Pokud však někdo nemá Meltu vyloženě rád, může klidně vyzkoušet i čistou vlažnou vodu s půlkou syrového citrónu. I když to zní bláznivě není to tak kyselé a senzačně to dokáže nastartovat trávení. Další pitný režim pak v mém případě spadá na čistou vodu, mátový čaj nebo zelený čaj. Záměrně si nedělám černý, abych zbytečně nezatěžoval tělo Theinem, který je obdobou kofeinu.

Mátový čaj je velice chutný a ze své zkušenosti mohu potvrdit, že zabírá jako čaj na hubnutí. Navíc oproti jiným bylinkovým čajům má příjemnou vůni. Navíc je účinná proti plynatosti, střevních potížích, bolestem břicha, zmírnění nevolnosti a obecně je prospěšná na celkové povzbuzení trávení a detoxikaci organizmu.

Poslední z mého portfolia pitného režimu je zelený čaj, který sice obsahuje thein, ale naštěstí v mnohem menším množství než třeba černý čaj. Účinky zeleného čaje jsou obdobné jako u mátového a jsou známy již mnoho tisíc let zpět ze staré Číny. Zelený čaj má navíc ještě jednu výhodu, a to že povzbuzuje.

Nikdy se však nevyplácí mít jednostranně zaměřený pitný režim. Já jsem se proto rozhodl, že ho budu střídat, takže každý den vypiji zhruba litr mátového čaje, litr zeleného a litr vody. Pitný režim je extrémně důležitý, protože je to jeden ze základních kamenů detoxikace. Množství vody nám naředí krev, čímž se vyplaví škodlivé látky z krve a následně pak ven z našeho těla.

Zdroj: Health.com (odkaz)