Foto: Pixabay

Jak jistě všichni víme zelenina by měla představovat značnou část jídelníčku. Nelze pochybovat o jejích pozitivních účincích na naše tělo. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a antioxidantů. Navíc obsahuje velké množství vody a má minimum kalorií. V praxi to znamená, že velká mísa zeleninového salátu má velký objem a minimum kalorií. Díky obsažené vláknině nás také skvěle zasytí. Denně bychom měli přijmout minimálně 400 g zeleniny. Což si můžeme představit jako jednu okurku nebo dvě střední papriky.

Ideální je druhy zeleniny kombinovat abychom měli kompletní paletu prospěšných látek. V létě nebývá s příjmem zeleniny problém, jelikož je lehce dostupná, a to i cenově. S přicházejícím podzimem a zimou se nám tato situace lehce komplikuje. Pojďme se společně podívat na pár způsobů, jak během nepříznivých měsíců zvýšit příjem zeleniny.

Foto: Pixabay

Zeleninová polévka

Během studeného podzimu není nic lepšího než teplá zeleninová polévka. Navíc se jedná o skvělí způsob, jak do sebe dostat více druhů zeleniny najednou a tím zvýšit příjem prospěšných látek.

Vsaďte třeba na krémové polévky, které jdou udělat téměř ze všech druhů. Mezi mé osobní favority bych zařadila dýňovou, pórkovou anebo brokolicovou polévku. Skvělé je si polévku doplnit o krutony.

Zeleninu schovejte do smoothie

Pokud rádi zařazujete do svého jídelníčku smoothie, zkuste do něj sem tam přidat nějakou zeleninu. Dejte si ovšem pozor, aby se ovocná smoothie nezměnila na kalorickou bombu. Zkuste přidávat zeleninu neutrální chuti například listový špenát nebo červenou řepu. Nelekněte se výrazných barev a hurá do toho.

Zeleninová omeleta

Vaječná omeleta je jídlem, které jde připravit na spousty způsobů. Je to jídlo, které zvládne uvařit snad každý. Do prošlehaných vajec můžeme přidat nakrájená rajčata, papriku, cibuli kreativitě se meze nekladou.

Zkuste slanou ovesnou kaši

Opusťte na chvíli svou komfortní zónu a vyzkoušejte ovesnou kaši na slaný způsob.

Z květáku zkuste základ na pizzu nebo květákovou rýži

Nevíte, jak zpracovat méně kalorickým způsobem. Připravte si třeba voňavou květákovou pizzu se šunkou a mozzarellou. Tato košťálová zelenina lze použít jako velmi chutnou alternativu rýže.

Zeleninové nudle

Rychlé jídlo v podobě těstovin s libovolnou přílohou je oblíbenou klasikou, pokud nestíháme. Zkuste si pořídit zeleninové nudle anebo si připravit své domácí nudle pomocí spirálového kotouče na zeleninu.

Zeleninu přidejte do omáček

Přidání zeleniny do omáček je skvělí způsob zpestření a zároveň pokud jste vybíravý můžete zeleninu lehce zakamuflovat. Do omáček můžete přidávat mrkve, barevné papriky, cibuli nebo listový špenát. Omáčky lze rozmixovat do hladka. Taková omáčka poslouží spolu s těstovinami jako bleskový, ale nutričně vyvážený oběd.

Kvašená zelenina

Nesmíme opomenout ani nejnovější trend, a to zeleninu kvašenou. Kvašená zelenina pozitivně ovlivní vaše trávení a složení mikro biomu. Velmi populárním se stává japonské kimči. Malá mistička k jídlu párkrát do týdne dokáže s trávením a zažíváním divy.

Zdroj: https://aktin.cz/