PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Díky pandemii koronaviru a souvisejících bezpečnostních opatření muselo mnoho společností převést své fungování do online světa, čímž mnoho z nás přešlo z aktivní práce na sedavé zaměstnání typu home-office. Většinu dne tak trávíme v sedě na židli a jsme přilepeni na svůj počítač a vyřizujeme agendu nebo jsme účastníci firemních konferenčních hovorů.

Všichni se asi shodneme, že tento způsob práce má své výhody, jako je možnost trávit více času s našimi nejbližšími nebo ušetřené hodiny, které bychom strávili v dopravě cestou do práce. Existují však i nevýhody v podobě varování odborníků směřované všem, kteří mají sedavé zaměstnání, aby povahu svého zaměstnání změnili.

Stačí prý, když se jednou za čas během práce postaví a protáhnou se. Následky takového zaměstnání mohou být podle Světové zdravotnické organizace (WHO) fatální, což dokazuje fakt, že každé desáté úmrtí v Evropě má na svědomí právě sedavý životní styl.

POMOC JE VELICE JEDNODUCHÁ

V případě České republiky je riziko úmrtí ještě vyšší, protože se odhaduje, že téměř polovina Čechů stráví více než 30% své pracovní doby na židli. Nová zdravotnická studie, která se objevila v americkém magazínu Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism, uvádí doporučení, podle kterého by každý, kdo sedí, měl alespoň jednou za půl hodiny vstát a tři minuty se protahovat. Nemusí jít o žádnou fyzickou zátěž, ale stačí prý jen se projít či udělat sérii dřepů.

V rámci studie byla podrobena podrobnému zkoumání skupinka šestnácti silně obézních zaměstnanců po dobu tří týdnů, kdy dodržovali výše zmíněné doporučení Světové zdravotnické organizace. Překvapivé bylo, že na konci studie byly všem těmto zaměstnancům naměřeny výrazně nižší hodnoty cukru v krvi, ale i vyšší hodnota prospěšného HDL cholesterolu. Pokud by zaměstnanci dodrželi toto opatření, bylo by to pravděpodobně nejefektivnější řešení, jak zlepšit globální zdraví.

Podle jiných studií má přerušované sezení pozitivní vliv nejen na cukr a cholesterol, ale také méně centimetrů v pasu nebo nižší BMI index. Obecné doporučení WHO pak zní, že každý člověk by měl věnovat denně alespoň 150 minut střední zátěži.

Další nepsané pravidlo pak zní, že čím méně se hýbeme, tím více jíme, a to především potraviny bohaté na tuky a cukry. Na závěr je nutné podotknout, že sedavé zaměstnání či jeho doprovodné aktivity s sebou přináší samozřejmě i další rizikové faktory, jako je rakovina, řídnutí kostní hmoty, zhoršení mentálního zdraví a s tím spojené i riziko vzniku depresí.

PREVENCE JE ZÁKLAD

Podle odborníků je také zapotřebí dbát mimo jiné i na prevenci, podobně jako tomu je i u našeho automobilu, se kterým chodíme každé dva roky na technickou kontrolu. Doktoři nedokážou sice všechno vyléčit, ale pokud se onemocnění odhalí včas, je velká pravděpodobnost, že se alespoň podaří zmírnit průběh.

Zdroj: Lidovky.cz (odkaz)