Foto: Pixabay

Od doktorů při tom neslyšíte nic jiného než zhubni, hýbej se, jez podle tabulek,… Podle statistických údajů pak nadváhou trpí každý třetí člověk na této planetě. O tom, že vznik obezity je podpořen nezdravým stravováním a nesprávným životním stylem, není skutečně žádný pochyb.

Podle nejnovějších informací však existuje i prokázaná teorie, že vznik obezity je podnícen dědičností. Dědičná hmota, která vychází z DNA, reguluje ukládání tuků, metabolismus i spalování potravy podle toho, jak to má naprogramováno.

Foto: Pixabay

Není pak tajemstvím, že pokud trpíte obezitou, máte ve vaší DNA výrazně zvýšené hodnoty některých genů. To přimělo vědce ze švédských a amerických univerzit pod vedením Eyleen O’Rourkeové z Virginské univerzity podrobně tyto geny, které se u každého otylého objevují blíže prozkoumat.

Vzali si na pokusy háďátko obecné, což je asi jeden milimetr velký červ běžně žijící v půdě, který má však zhruba 70% genů podobných jako člověk. Navíc chování jeho organismu je velice podobné – pokud mu dáváte mnoho cukrů, přibývá. Z 293 genů, které jsou běžně u obézních lidí navýšené se objevilo hned 14 genů, které prokazatelně způsobovaly obezitu.

Dokonce se našly i tři geny, jejichž přítomnost zabraňovala vzniku nadváhy a dokonce prodlužovala háďátkům život. Až se vám tedy příště bude někdo vysmívat, že jste tlustí a on hubený, budete vědět, že za to možná může gen a to, že je někdo hubený nemusí být vůbec jeho zásluha. Měl zkrátka štěstí v genetické loterii. To však neznamená, že nemůžete dále jíst zdravě a mít zdravý životní styl – nic jiného vám stejně nezbude.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)