Foto: archiv Žádný Špeky, autor Lukáš Erlebach

Rajská omáčka patří k těm největším klasikám, které se dají dohledat už v kuchařkách u Dobromili Rettigové. První doložitelné informace o rajčatových omáčkách se pak objevuje kde jinde než v Itálii. Konkrétně pak nalezneme zmínku v 18.století v neapolské kuchyni. Známý je i přesný rok, a to 1773. V tomto roce totiž vydal Vincenzo Corrado první kuchařku Il Cuoco Galante, která obsahuje i několik receptů na rajčatovou omáčku. V praxi to však nebyla omáčka, jak ji známe, ale byla podávaná samostatně jako dochucovadlo hlavních chodů, takže to byl spíše takový dip.

U nás v Česku se však zcela tradičně podává s houskovým knedlíkem a dá se s trochou nadsázky říci, že co rodina, to vlastní recept. To však nikomu nebrání vyzkoušet občas malou obměnu a třeba svou vlastní rajskou ještě vylepšit. Platí však jedno základní pravidlo – rajská je pouze tak dobrá, jak dobré jsou všechny její ingredience.

Toto pravidlo můžete aplikovat na jakýkoliv recept, protože se říká, že jídlo je tak kvalitní, jak kvalitní je jeho nejhorší surovina. V případě rajské jsou klíčovou potravinou rajčata. Bohužel v našich podmínkách jsou rajčata méně výrazné chuti i barvy, proto se doporučuje používat rajský protlak, který se vyrábí z rajčat ze Španělska či Itálie. Tyto rajčata jsou pak daleko sladší a také mají výraznější rajčatovou chuť.

Další velkou otázkou je postup samotný. Někteří dělají rajskou jako bešamel s rajčatovým protlakem. Někdo zase připravuje rajskou omáčku spíše jako rajskou polévku. Nejplnější a nejvýraznější chuť však dostaneme, když si připravíme rajskou omáčku spolu s kořenovou zeleninou. Recept je jednoduchý. Vezmeme kořenovou zeleninu a opečeme ji dohněda v hrnci. Poté přidáme protlak a zeleninový vývar. Díky množství zeleniny také nemusíte přidávat žádnou mouku, protože po rozmixování bude hustota akorát.

Jako příloha se v našich krajích nejčastěji podává houskový knedlík nebo těstoviny. Pro bezlepkovou úpravu lze však použít i jáhly, které jsou velice chutné a výživově hodnotnější než knedlík nebo těstoviny. Je to příjemné zpestření, které chuť rajské jen podtrhne. Rajskou pak servírujte s pečeným či dušeným hovězím, sekanou, masovými koulemi, plněnými paprikami, atp.

Zdroj: Tipio.cz (odkaz)