Foto: Pixabay

Vysoké podpatky jsou velice populární a pro některé ženy jsou již nepostradatelné. Postupem času se dokonce vytvořil předsudek, že do lepší společnosti se chodí jedině s vysokými podpatky. Důvodem je to, že přidají několik centimetrů, zeštíhlí nohy, zpevní tělo, zúží pas a vypnou prsa.

I když může být žena na vysokých podpatcích atraktivní nemění to nic na tom, že podle nejnovější studie jsou podpatky zdraví škodlivé. Potvrzuje to dokonce studie lékařů z Klinik rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Na této studii se také podílela i 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a univerzita Hacettepe v Ankaře a výsledky této studie jsou do jisté míry šokující, ale svým způsobem se daly očekávat. Díky častému nošení bot s vysokým podpatkem si pak můžeme způsobit trvalé poranění kotníků, vbočený palec, chronickou bolest v kříži, kolenou a také nás z toho může bolet i hlava.

Foto: Pixabay

Pro tuto studii dokonce vědci využili ultrazvuk a MUDr. Kamal Mezian, Ph.D. z Kliniky rehabilitačního lékařství dovysvětlil: „Prokázali jsme, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků působí negativně na strukturu Achillovy šlachy a způsobuje časné artrotické změny na kolenní chrupavce. A to i u mladých žen.“

Navíc zde platí úměra, že zatímco u vyšších podpatků se můžeme potýkat se zdravotními problémy a bolestmi kloubů, nižší podpatky tyto problémy pomáhají odbourávat. Doporučená maximální výška podpatky je proto zhruba tři centimetry. Tento mírný podpatek může pomoci i pacientkám s tzv. patní ostruhou, které díky přenesení části váhy na přední část chodidla, odlehčí bolavou patu.

VYSOKÉ PODPATKY MŮŽOU ZA KVALITNÍ SEX

Podle průzkumu nosí pravidelně vysoké podpatky až čtyřicet procent žen v produktivním věku. Hlavním důvodem je pak nechat vyniknout ženské přednosti a vylepšit chůzi na ladně houpavou. Existuje však ještě jedna studie, která nepopírá zdravotní dopad vysokých podpatků, ale která tvrdí, že podpatky vyšší než sedm centimetrů mohou napomoci v sexuálním životě.

Díky speciálnímu postavení chodidla se zapojují i svaly v podbřišku a pánevního dna, které jsou pro kvalitní sex prakticky nejdůležitější. Ironií osudu je, že z pohledu zpevnění pánevního dna by tyto vysoké podpatky prý mohly nahradit do jisté míry i denní cvičení na zpevnění těchto svalů.

NĚKDY NENÍ NA VÝBĚR

Bohužel některé ženy nemají na výběr, protože vysoké podpatky jsou zkrátka vyžadovány jejich zaměstnavatelem. Zde je na místě, aby i zaměstnavatelé přizpůsobili pracovní podmínky ve prospěch zdraví svých zaměstnankyň. Po celém světě se pak zvedají hlasy různých organizací a iniciativ upozorňující na tuto problematiku a vynucování nošení vysokých podpatků. Tato iniciativa se týká i známých osobností – příkladem může být Julia Roberts, která se demonstrativně prošla na červeném koberci v Cannes na boso, aby na zdravotní rizika spojená s nošením vysokých podpatků upozornila.

Zdroj: VFN.cz (odkaz), iDnes.cz (odkaz)