Foto: Pixabay

1. váha není všechno

Když cvičíte, zpevňujete svou postavu a samozřejmě roste i vaše svalová hmota. Tělo zrychluje metabolismus a také se začnou z těla vyplavovat nejrůznější toxiny. V praxi ale nemusíte zhubnout ani kilo, protože vaše tuky zkrátka vystřídají vaše svaly. Kilo tuků je ale objemnější, a proto můžete mít v pase méně centimetrů.

Svaly jsou pak pro tělo velice důležité, protože čím více svalů máte, tím lépe pracuje váš metabolismus. Proto se podle odborníků může stát, že při intenzivním tréninku můžete dokonce přibývat na váze. Proto je daleko objektivnější místo váhy porovnávat raději obvod pasu.

Foto: Pixabay

2. málo cvičíte

Máte hodně spěchu, stresu a práce? Z práce běžíte nakoupit, pro děti do školy a pak uvařit? Cvičíte akorát o víkendu, když děti pohlídají babičky? Na nervy se ale oslazenou kávu s dortíkem dáváte pravidelně? Pokud se v tomto poznáváte, tak právě zde může být zakopaný problém. Nejde pak o to, abyste jak vrcholový sportovci trávili hodiny cvičením, ale můžete snížit příjem o dortík a slazenou kávu a místo toho si dát zdravější sušené ovoce a neslazenou kávu nebo čaj.

Po práci si pak můžete jít s dětmi na malou procházku. Chůze je obecně nejméně náročné cvičení a při tom má úžasné výsledky. Děti si mohou hrát na hřišti a vy se v klidu protáhnete a můžete si lehce zacvičit. Dalším dobrým nápadem je zahrát si s dětmi na honěnou, protože děti mají obecně více energie než my. Budete pak mít dvě mouchy jednou ranou – vy si zacvičíte a děti budou unavené a krásně spát.

Opravdu při chůzi spaluji tuky?

Tuky nejefektivněji spalujete v tzv. aerobním stavu, což je stav, kdy se vaše tepová frekvence pohybuje mezi 60 – 75 % svého maxima. Tento údaj vám pak ukážou každé chytré hodinky. Obecně se dá říci, že maximální tepová frekvence se zjistí tak, že od čísla 220 pro muže a 226 pro ženy odečtete váš věk. Existuje taková poučka, že aerobní stav je ten, když se potíte, jste zadýchaní, ale zároveň ještě můžete mluvit.

Foto: Pixabay

3. přeháníte to s cvičením

Stejně jako málo pohybu, tak i přehnaně moc pohybu škodí. V zápalu zoufalství lidé dodržují přísné diety a mučí se každodenním cvičením. Tělo pak nemá vůbec prostor pro odpočinek a potřebnou regeneraci. Tato těžká námaha se pak mine účinkem. Při nezdravě předimenzovaném cvičení se tělo odvodňuje, přichází o nezbytné živiny a zároveň se dostává do kyslíkového deficitu.

V této fázi se do svalů vyplavuje kyselina mléčná a svaly nás velice bolí. Řešením je nebýt zaměřená jen na svou hmotnost nebo hystericky řešit přijaté a spálené kalorie. Daleko důležitější je umět naslouchat svému tělu, zda je pružnější, vitálnější, zda se vy cítíte lépe a svěže. To je důležitější než ukazatel hmotnosti. Neznamená to však, abyste přestala hlídat svou váhu úplně.

4. musíte být houževnatí

Někdy může být problém v tom, že jste moc jednostranně zaměřená. Například děláte jen jogging nebo cvičíte s činkami na posílení rukou. Všechny tyto cviky jsou správné, nejlepší je však tyto cviky různě střídat. Pokud chcete zhubnout, je dokonce zásadní, v jakém pořadí cviky provádíte. Ideální je silový trénink zařadit před kardio. Takto totiž zvýšíte schopnost metabolismu využít mastné kyseliny v tukové tkáni.

Jak mám tedy správně cvičit?

Nejlépe je cvičit každý druhý den, protože tak dopřejete tělu jak cvičení, tak potřebnou regeneraci. Každý týden tak budete mít zhruba tři až čtyři cvičení, což je i z dlouhodobého hlediska udržitelné. Ideálně pak kombinujte silový trénink a kardio, protože silový tréninky tvaruje tělo a křivky, kdežto kardio spaluje tuky. Pro posilování nemusíte chodit do posilovny, posilovat můžete i doma. Místo činek můžete použít třeba lahev s vodou.

Zdroj: Prozeny.cz (odkaz)