Foto: Pixabay

Jde o to, že každou ženu potká během dlouhého přechodu mnoho fyzických i psychickým strastí. Času však bohužel poručit nejde, a proto to stejně čeká dříve či později každou. Farmaceutické firmy prodávají na toto období nejrůznější přípravky, které zbytečně drahé.

V tomto případě se stačí obrátit na naši přírodní lékárnu, která nám pomůže připravit tělo na přechod a následný přechod zmírnit. Z pohledu naší psychiky je určitě nejsložitější vyrovnat se s tím, že i když jste mladá, krásná a plná života, přestáváte mít schopnost reprodukce. Právě reprodukci máme spojenou s mládím, a proto mnoho žen upadne do depresí z uvědomění si svého věku.

Z pohledu fyzického stavu pak bude úleva ve ztrátě menstruace, která může být i bolestivá. Na druhou stranu se dostaví návaly horka, pocení, nespavost, úzkost, vznětlivost, poruchy paměti, ztráta libida, bolesti hlavy nebo také bušení srdce. Nakonec nesmíme zapomenout i na náš vzhled, protože kvůli snižujícímu se množství estrogenu nejsou naše vlasy a naše pleť tak vyživovány jako dříve a navíc se začínají ukládat tukové zásoby v oblasti pasu, břicha, boků a hýždí.

Foto: Pixabay

Nejrychlejší způsob je, nezatěžovat tělo zbytečně nezdravím životním stylem. Odlehčíme tak výrazně tělu a dáme mu čas vyrovnat se se vším potřebným. Nejhorší životní postoj pak je ze sedavého zaměstnání jít do kavárny s kamarádkou na slazenou kávu s dortíkem a poté si doma sednout u televize a otevřít si brambůrky. Byť všechny tyto pochutiny výborně zabírají na naše nervy. Od různých problémů a nepříznivých projevů nám mohou pomoci právě byliny.

Kontryhel 

Lidově se této bylině také přezdívá „bylinka ženského štěstí.“ Je to zřejmě proto, že obsahuje celou řadu rostlinných hormonů, které dokáží výborně regulovat hormonální procesy v ženském organismu. Navíc tato bylinka pomáhá i při úpravě menstruačního cyklu, při premenstruačním syndromu a zároveň i při přechodu. Dokáže zmírnit pocení, pocit úzkosti, nespavost a také nervozitu. Navíc dokáže kontryhel detoxikovat a povzbuzovat metabolismus, čímž poskytne pro ženské tělo takřka kompletní péči.

Červený jetel 

Tuto bylinku bude znát spíše pod názvem jetel luční. Co možná nevíte je, že se jedná o zásobník fytoestrogenů, což jsou přírodní látky, které jsou velice podobné estrogenu, ženskému pohlavnímu hormonu. Jedná se o velice účinné antioxidanty, které právě zmírňují příznaky přechodu jako je pocení, podrážděnost, nespavost či nával horka. Při pití čaje z jetele navíc získáte jako bonus ochranu proti osteoporóze, která se také může objevit jako jeden z příznaků přechodu.

Drmek obecný 

Nejde o rostlinu typickou v našich krajích, ale mohli bychom ji spíše nalézt v subtropickém pásmu, nicméně v prodejnách s bylinkami je běžně dostupná i pod názvem mnišský pepř. Název je odvozen od toho, že ve středověku byl často konzumován mnichy. Pro množství ženských hormonů totiž snižoval jejich mužské libido a lépe se jim tak dodržoval život v celibátu. Díky unikátnímu složení obsahující i flavonoidy či silice může pomoci při stabilizaci hormonálních hladin či při úpravě menstruačního cyklu.

Šalvěj lékařská 

Šalvěj je sice zázračná bylinka, ale pro mnoho lidí je díky svému výraznému aromatu obtížně stravitelná. Druhým naopak může velice chutnat. Není potřeba ji totiž konzumovat jen v podobě čaje, ale dá si přidat i na kuřecí maso či do salátů. Mezi její nejoceňovanější účinky patří účinky antibakteriální a antiseptické. Dále dokáže zklidnit zažívání, nadýmání a dokonce pomůže při problémech s lupy, plísněmi a mykózou. Navíc brání nepříjemnému pocení, zmírňuje stres a obecně uklidňuje nervy.

Kopřiva dvoudomá 

Koho by napadlo, že řešení vašich problémů roste doslova přímo pod vašimi okny. Kopřiva je opomíjeným prostředkem přírodní lékárny bohaté na minerály, železo, bílkoviny, lipidy, vitaminy D, vitaminy C a chlorofyl. Mimo pomoci s přechodem, pomáhá i s hubnutím, což je vždy vítaným vedlejším účinkem. S kopřivou získáte i podporu správné funkce vaječníků, podporu vylučování a detoxikaci organismu.

Zdroj: iReceptar.cz (odkaz)