Foto: Pixabay

Také si nemůžete pomoci a máte neutuchající chuť neustále něco jíst a mlsat? Kdo by neměl. V sychravém počasí a za chladných dnů je tato chuť obecně ještě vyšší. Zkrátka sednout si na gauč, pustit si nějaký hezký film, otevřít si brambůrky a zachumlat se pod deku – to je prostě idylka.

Naštěstí existuje možnost mlsat zdravě bez nutnosti odpírání si různých laskomin. Vše je ovšem o správné míře. Pokud však máte tyto návaly nekončící chutě častěji, je nutné najít skutečnou příčinu. Podle uznávané odbornice na výživu, Michaely Ryglové, mohou být tyto nekončící chutě na sladké a různé pochutiny způsobeny zbytečně velkým kalorickým deficitem, špatným poměrem živin v jídelníčku, nedostatkem komplexních sacharidů, málo bílkovin nebo nadbytek jednoduchých cukrů.

Foto: Pixabay

Dalšími faktory ovlivňující chuť může být i stres, špatná nálada, únava a nedostatečný spánek. U žen se ještě přidávají problémy s menstruací a hormony. Tyto faktory jsou pak těmi nejčastějšími spouštěči nezdravých chutí na sladké laskominy. Pokud vám přijde některý z těchto problémů povědomí, měli byste si co nejdříve uvědomit, že stávající problém musím mít i jiné řešení. Skutečnost je taková, že vám neprospěje ani asketické odpírání dobrot.

V praxi pak jde o to, nahradit čokoládovou zmrzlinu nebo brambůrky třeba sušeným ovocem. Vše je však otázka správné životosprávy. Důležité je tedy začít den správně vyváženou a bohatou snídaní. Vhodné je třeba zkombinovat mysli či ovesné vločky, ovoce, tvaroh a jogurt.

Pokud si však dopřejete k snídani toust s máslem a marmeládou, prudce zvětšíte množství cukru v krvi a během celého dne se pocitu na sladké zkrátka nezbavíte. Během denního režimu zkuste zařadit třeba i nějakou svačinu v podobě ovoce či ořechů. Večer tak budete daleko sytější a nebudete mít potřebu tolik mlsat.

Pokud však i přesto máte neodolatelnou chuť na sladké a nemůžete si pomoci, zkuste se alespoň trochu krotit. Místo tabulky mléčné čokolády si dejte raději dvě kostičky hořké. Nebo jestli máte rádi sušenky, dopřejte si tu bez čokolády, bez krému a ideálně pak mysli tyčinku. Do jisté míry je nutné dopřát tělu, co chce, ale dát mu najevo, že vy jste paní či pánem svého těla a vy určujete velikost porce.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)