PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Na co si tedy mám dávat pozor?

Oslavovat Vánoce je krásné a tradiční. Nikomu pak neprospěje, když se budete stranit a naschvál nebudete jíst to, co ostatní. Není však potřeba mít hory bramborového salátu či extra porci smažených řízků. Můžeme si dát menší porci, kterou si prostě užijeme. U výběru potravin a nápojů je vždy lepší soustředit se na ty méně sladké.

Například si můžeme vybrat suché červené víno před sladkým nebo pivo, které je hořčejší před tím sladším. Dále nesmíme zapomínat na to, že s přibývajícím objemem alkoholu roste úměrně i kalorická hodnota nápoje. Proto je sklenka suchého vína lepší než panák slivovice.

Pozor si musíme dát nejen u alkoholických nápojů, ale také u těch nealkoholických, které mohou být velice přeslazené. Ne vždy je cukr v limonádách na chuti znát. Můžete mít ochucenou minerálku, která má ale osm gramů cukru na sto gramů nápoje.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že není nejhorší smažený řízek, tučný bramborový salát či alkohol, ale pouze množství či nehodná kombinace potravin. Pokud zajíte cukroví smaženým pokrmem a zapijete pivem a vše v hojné míře, můžete si být jisti, že vás čeká nevolnost, nárůst hmotnosti a možná i trávicí obtíže.

Ze zlatého prasátka se vám udělá špatně

V Českých zemích se traduje, že kdo nebude na Štědrý den nic jíst, uvidí zlaté prasátko. Z tohoto důvodu se dodržuje v některých rodinách celodenní půst. Historicky měl navodit větší chuť k jídlu, aby si lidé více vychutnali slavnostní večeři. Podle některých odborníků mohou být půsty dokonce i zdravé, ale i zde platí pravidlo, že se nemá nic přehánět.

Pokud máte třeba cukrovku, může vám takový půst způsobit hypoglykémii a s tím související následky. Dalším důvodem, který hovoří proti této tradici je prostá selská logika. Když budete mít hladový žaludek, budete mít větší tendence se večer přecpat a jak už víme, přecpat se na hladový žaludek tučným salátem a smaženým řízkem není zrovna zdravé. Na závěr pak přidáváme deset zásad pro Vánoce prožité v pohodě a bez zdravotních komplikací.

Jak přežít Vánoce v pohodě a ve zdraví?

1. zaměřte se na čerstvé

Během Vánoc se nám mnohdy dokonalý jídelníček často vymkne kontrole a vypustíme z něj naprosto všechny čerstvé potraviny. Místo toho jíme cukroví, vánočku, chlebíčky, atd. Proto nesmíme zapomínat dát si k svačině třeba zeleninu, ovoce či nějaké celozrnné potraviny.

2. když už mlsám, můžu mlsat zdravě

Pokud si chcete dopřát cukroví, můžete třeba využít naše zdravé recepty z pořadu Zdraví na talíři. Někteří odborníci doporučují vzít si místo oblíbených brambůrků třeba misku ořechů. Osobně bych to nedoporučoval, protože oříšky jsou tučnější než brambůrky. Lepší variantou je nakrájet si na měsíčky jablko, pomeranč, mrkev nebo kedlubnu. To, co je na brambůrkách nejlepší je totiž to křupnutí, a to vám třeba mrkev poskytne taky.

3. alkohol – čím méně, tím lépe

Alkohol je zákeřný hned z několika důvodů, protože již dva panáky bohatě nahradí z pohledu kalorií oběd. Dalším problémem je, že alkohol obecně zvyšuje chuť k jídlu. Pokud byste si normálně dali třeba jeden krajíc chleba, tak po třech pivech budete mít chuť alespoň na tři krajíce.

4. hýbat se můžete i přes svátky

I když v televizi dávají hromady hezkých pohádek, můžete vytáhnout rodinu a jít se projít a pokochat se vánoční výzdobou. Nejen že se protáhnete, ale pobyt na čerstvém vzduchu vám udělá dobře na vánoční stres a navíc budete trávit o trochu více času s rodinou.

5. nezapomínejte na spánek

Nejvíce se naše tělo regeneruje právě ve spánku, proto je pro nás tak důležitý. Nejde však jen o délku spánku, ale také o kvalitu, která spočívá v posteli, matraci, polštáři, příjemné teplotě na spaní, atd. Při kvalitním a dlouhém spánku se posiluje naše imunita, metabolismus a navíc se budeme cítit šťastnější.

6. dodržujte pitný režim

Ať už jste zvyklí slavit Vánoce jakkoliv, nesmíte zapomínat na pitný režim. Doporučovaná je pak obyčejná čistá voda, do které si pak můžeme dát třeba plátek citronu. Dále můžeme konzumovat neslazené ovocné, bylinkové, zelené a černé čaje. Díky správnému pitnému režimu můžeme předejít únavě, bolestem hlavy, oschlým a popraskaným rtům, zácpě a suché kůži.

7. neužeňte se a občas odpočívejte

Většina žen chce mít svou domácnost naprosto dokonale uklizenou, vše omyté, vyprané závěsy a hlavně napečeno několik druhů cukroví. Občas ale neškodí uvědomit si, o čem jsou Vánoce. Jde především o to po celoročním stresu a běhání si trochu odpočinout a užít si tu atmosféru a ne si svůj běžný stres ztrojnásobit. Proto odhoďme svou pýchu, že chceme mít vše dokonalé a připusťme si, že i Ježíšek se narodil do chlíva.

8. bez výčitek

Je normální občas si něčeho zobnout nebo si dát skleničku vína. Vánoční čas je pak jako dělaný pro podobné hříchy. Pokud však někdy zahřešíte, rozhodně si to nevyčítejte. Stres totiž vyplavuje do těla stresový hormon, který v našem organismu rozhodně nepůsobí blahodárně.

9. na váhu na chvíli zapomeňte

Někdy je naše snaha zhubnout tak zoufalá, že s nadějí lezeme každá ráno na osobní váhu, abychom se přesvědčili, zda není pár deko dole. Přes svátky docela jistě přiberete jedno nebo dvě kila a kontrolování na váze by vás zbytečně stresovalo. Působením stresového hormonu byste mohli mít žaludeční nervózu a určitě by to poznamenalo i vaše trávicí ústrojí. Pokud se po Novém roce zase vrátíte ke svému zdravému životnímu stylu, rychle nabraná kila zase rychle shodíte.

10. mějte radost ze života a užijte si každý den jako poslední

Buďte v klidu, v pohodě, odpočívejte, neřešte tolik úklid a užijte si to, že je celá rodina pohromadě.

Zdroj: Vitalia.cz (odkaz)