Celozrnná vánočka, která se povede

promo

Celozrnná vánočka, která se povede

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

100

minut
Doba kynutí

40

minut
Doba pečení

40

minut
Kalorie

279

kcal

Suroviny

  • 300 g celozrnné špaldové mouky

  • 200 g hladké špaldové mouky

  • 220 ml mléka

  • 0,5 cl rumu

  • 80 g másla

  • 80 g třtinového cukru

  • 3 žloutky

  • 100 g mandlí na plátky

  • citronovou kůru z jednoho citronu

  • 100 g nadrcených mandlí

  • sušené droždí

  • 100 g rozinek namočených den dopředu v rumu

Postup

  • Na kvásek si připravíme misku, do které smícháme zhruba půlku připraveného mléka, sušené droždí a 3 KL třtinového cukru. Vše promícháme a necháme v teple vzejít.

  • Do velké mísy si přesítujeme obě mouky

  • Do mísy dále přidáme zbytek třtinového cukru, povolené máslo, citronovou kůru, rum, dva žloutky, nasekané mandle, rozinky v rumu

  • Nakonec přidáme kvásek a vše pořádně prohněteme - pokud je těsto husté, přidáme ještě zbylé mléko, pokud je husté, přidáme ještě celozrnnou mouku

  • Poté necháme kynout zhruba 40 minut

  • Vykynulé těsto si rozdělíme rovnoměrně na pět stejných dílů, z kterých si vyválíme pět hadů

  • Spleteme základnu ze třech spletenců a navrch dáme díl ze dvou spletenců

  • Do pekáčku si dáme pečící papír, který vymažeme olejem a položíme na něj základnu vánočky. Tuto základnu podélně zmáčkneme držadlem od vařečky, aby se vytvořil prostor pro horní díl a aby se nám vánočka nepřetočila při pečení. 

  • Poté dáme navrch horní díl

  • Celou vánočku potřeme jedním rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi nakrájenými na plátky - čím více, tím lépe

  • Vánočku dáme do trouby na horký vzduch na 190 stupňů na cca 40 minut

  • Pokud se začne v troubě již pálit, tak ztlumte na 170 a přikryjte vánočku alobalem

TIP

  • Aby se Vám vánočka vždy povedla, musíte si všechny suroviny vytáhnout z ledničky alespoň dvě hodiny dopředu. Jinak těsto nevzejde tak, jak má a vánočka se zkroutí a bude tvrdá

Přehrajte si náš videorecept:

O autorovi – Lukáš Erlebach

Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

Přidat na Seznam.cz

Pomazánka z míchaných vajíček

ARCHIV ČLÁNKŮ
Follow Me