PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: archiv Žádný Špeky / autor Lukáš Erlebach

Vánočka nechybí obvykle v žádné domácnosti. Vánočka je již tak tradiční, že vlastně nikdo ani pořádně neví, kde se tu vzala a jakou má za sebou historii. Samotné pečení vánočky patří k těm vůbec nejstarším českých vánočním zvyklostem. Předchůdkyně současné vánočky se jmenovala calta a pekla se už ve 14. století.

Trvalo pak další dvě století, než dostala tvar, jaký známe dnes. V té době šlo o velice pokročilé pekařské umění, a proto se stala výsadou pekařského cechu. V domácnosti si ji lidé začali péct až v 18. století, tedy o čtyři sta let později. Zajímavostí je, že se nepekla jen jedna vánočka, ale peklo se jich hned několik.

Přehrajte si celý videorecept:

Každý člen rodiny musel mít tu svou menší a k tomu se ještě upekla jedna obrovská na štědrovečerní stůl. Bývalo tradicí, že tu první dostával vždy hospodář na znamení toho, aby byla v dalším roce dobrá úroda. Právě hospodář také na závěr slavné štědrovečerní večeře rozkrojil tu největší vánočku, která byla na štědrovečerním stole, a podělil celou rodinu. Kousíček dostával i dobytek, protože se věřilo, že na něj pak nemůžou zlé síly a nemoci.

Symbolika

Vánočka měla vzniknout jako vylepšená varianta klasického chleba, který měl také své místo na štědrovečerním stole. Lidé dříve hojně využívali kynuté pečivo, protože nabývání objemu těsta mělo připomínat nárůst hojnosti úrody, štěstí a zdraví v dalším roce. Vánočka dříve měla také díky symbolice poměrně blízko k figurkám, které se rozvěšovali po celé světnici.

Sama vánočka se totiž také považovala za figurku a měla vzdáleně připomínat děťátko zavinuté v plenkách, jako symbol nového života a plodnosti. Zároveň svým tvarem má připomínat Ježíška v povijanu. Další pověra říká, že křížové pletení ochrání rodinu a všechny lidi u stolu od zlých sil.

V případě vánočky má dokonce i každý pramen svůj význam – ve spodní části mají prameny představovat zemi, slunce, vodu a vzduch. Vprostřed nalezneme rozum, vůli a cit a úplně na vršku je pak vědění a láska. Symbolik pojící se s vánočkou je tolik protože pochází z dob Karla IV., kdy byla symbolika velice populární.

Jak na správnou vánočku?

Každá hospodyňka ví, že příprava vánočky není rozhodně žádná sranda a ne nadarmo to dříve bylo výsadou jen profesionálních pekařů. Při pečení je zapotřebí dodržet několik zásad, jako například sehnat kvalitní suroviny, dobře prosít mouku a hlavně nedávat do těsta studené suroviny přímo z lednice, ale nechat je chvíli při pokojové teplotě.

Jsou věci a cukroví, které se dá ošidit a můžete použít náhražku a vlastně to ani nikdo nepozná. Vánočka však do této kategorie určitě nepatří, proto musíte použít máslo a ne margarín s máslovou chutí. Během celé přípravy a pečení pak přichází bezpočet klíčových okamžiků, kdy se vánočka může zkazit. Proto měly v minulosti hospodyňky několik zásad které dodržovaly a věřily, že jim to pomůže k dobré vánočce.

Například proto, aby se vánočka zaručeně povedla, nesměly hospodyňky během celé přípravy ani promluvit a nikdo nesměl mluvit na ni. Během zadělávání těsta musela hospodyně mít bílou zástěru a šátek na hlavě. Při kynutí musela skákat do výšky, aby těsto dobře vykynulo. Naopak děti během kynutí nesměly vyskočit ani jednou. V případě vánočky šlo o všechno, protože nepovedená vánočka je znamení nezdaru a pohromy v dalším roce.

Zdravá vánočka, která se vždy povede

Existuje bezpočet variant a dá se říci, že každá rodina si má tu svou. Existuje však také zdravá varianta, kde část mouky nahradíme celozrnnou a místo cukru přidáme třtinový. Pro dokonalou vůni nesmíme zapomenout na rum do těsta i rozinky v rumu namočené. Poslední třešničkou na dortu je pak citronová kůra ve vánočce, která celou vánočku spolu s rumem neskutečně provoní. Přesně takovou vánočku můžete vidět v našem videoreceptu z pořadu Zdraví na talíři, který je na Streamu.

Podělte se s námi o své recepty, zvyklosti a tipy na pečení vánočky níže do komentářů.

Zdroj: CzechSpecial.cz (odkaz), nasregion.cz (odkaz)