PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Všude se říká, že Vánoce by měly být svátky klidu, míru a pohody. To však již dávno neplatí. Toto pořekadlo vycházelo z historie, kdy lidé v období Vánoc již měli úrodu pod střechou a přes zimu museli akorát zaopatřit dobytek, podojit, nakrmit, ale v podstatě se starali hlavně o to aby bylo v chalupě teplo.

Z jablek, hrušek a dalšího ovoce, které se na podzim sklidilo se udělali křížaly, které pak sloužily jako ozdoba světnice a vánočního stromečku. Představte si tu atmosféru – babička stojí u plotny a peče štědrovnice a zázvorky, které voní po celé chalupě, maminka zadělává těsto na cukroví a ruce jí voní vanilkou, táta odhazuje sníh, mráz maluje divotvorné obrazy na okna a děda vyřezává u kamen betlém z špalku lipového dřeva, které si dal v létě do seníku uschnout.

Foto: Pixabay

Celou tuto atmosféru občas rozčísne zapištění dětí, kterým se podařilo mamince ukrást právě upečené cukroví. Tak přesně takto to v dnešní době již nevypadá, ale o Vánocích si lidé dříve skutečně odpočívali. Dnes se Vánoce slaví spíše v jiném duchu.

Maminka musela do práce o hodinu dříve, aby stihla dodělat resty za celý rok. Možná se v práci zdrží, tatínek proto musí nakoupit, ale neví, co má na nákupním seznamu, protože ho zapomněl doma. Děti mají přinést do školy šišky na výtvarnou výchovu, ale neví se, kdo s nimi půjde do lesa, protože tatínek nakupuje a maminka je ještě v práci. Již se blíží Vánoce a není napečené cukroví ani není uklizeno. To se bude muset stihnout, protože má během svátků přijít na návštěvu tchyně a nikdo nechce, aby maminku pomlouvala, že si neumí uklidit. Sotva se oslaví Silvestr a poklidí po Vánocích, může se znovu do práce.

Vánoce jsou o klidu a pohodě

Sami vidíte, že se oslavování Vánoc zvrhlo přesně v pravý opak. Dříve lidé neměli peníze a třeba neměli ani tak uklizeno, ale byli spolu a v klidu. Dnešní doba je však uspěchaná a proto jsme natlačeni do toho velkého kolotoče, který nám způsobuje podvědomí stres, spěch a shon.

Jak na stres o Vánocích

Klinická psycholožka Neda Gould, Ph.D. zveřejnila několik klíčových doporučení, jak přežít Vánoce v současnosti.

Pokorně si přiznejte nedokonalost

Často máme na sebe až přehnané očekávání nebo se chceme vyhnout kritiky ze strany tchyně či rodičů. Přiznejme si, že svá očekávání stejně nikdy nenaplníme a pro tchyně a někdy i pro rodiče budeme stejně vždycky ti, kteří si neumějí uklidit a neumějí ani zaopatřit teplé jídlo.

My se můžeme v podstatě akorát snažit udělat naše maximum, ale i tak nebude výsledek dokonalý. Můžete si říci: „No a co, není to dokonalé, ale udělal jsem maximum.“ Přece si nenecháte připáleným cukrovím, politým kobercem, rozbitými kouličkami či chybějícími dárky zkazit Vánoce.

Soustřeďte se na to podstatné

V uspěchané době očekáváme, že vše půjde rychle. Většinou tomu tak ale není. Stačí jít do obchodu a zaseknout se ve frontě a už máme zkažený den a celý den nadáváme. Přitom z dlouhodobého hlediska a z pohledu celých Vánoc je tato jedna fronta vlastně úplně zanedbatelná.

Pokud se někdy do takové fronty či nepříjemnosti dostanete, máte dvě možnosti. Buď si řeknete, zda to opravdu musíte mít nebo zda by to nešlo vyřídit jiný den a nebo si tu frontu či nepříjemnost vytrpíte, ale v sobě si říkejte, že o nic nejde, že to je jen malé nic. Můžete během toho třeba zavolat dětem či rodičům a darovat jim dar své přítomnosti. Nepříjemnost vám uteče o to rychleji.

Co s předsevzetím na Nový rok?

Dalším zdrojem skrytého stresu jsou proslulá novoroční předsevzetí. Zde je totiž podobný problém s nedokonalostí, jako u Vánoc. Většinou si stanovíme příliš velká předsevzetí, kterých třeba ani nemůžeme docílit. Po tom všem nás pak čeká akorát zklamání a další stres.

Když už máte nějaké předsevzetí, mělo by být splnitelné a měli byste mít třeba i plán, jak ho docílit. Příkladem nesmyslně velkých cílů je: zhubnu 10 kg, přestanu kouřit nebo budu číst alespoň 10 knih měsíčně. Místo zhubnu 10 kg je lepší začít s něčím menším, třeba zhubnu kilo nebo prostě jen začnu hubnou či chodit každý den na procházku. S těmito menšími cíli máte o mnoho větší šanci na splnění a místo stresu z neúspěchu budete mít motivaci v pokračování.

Zdroj: Hopkinsmedicine.com (odkaz)