PŘEHRAJTE SI AUDIOVERZI NAŠEHO ČLÁNKU ZDE:

Foto: Pixabay

Rozdělte si lépe práci

Občas se stane, že se sejde vícero věcí najednou. Pokud máte několik dětí, náročnou práci, zařizujete nákupy a k tomu ještě děláte s dětmi úkoly, není zkrátka ve vašich možnostech všechno stihnout. Jediný volný čas, který vám zbývá, je totiž ten na spaní.

Z toho vyplývá hned první problém, a to je špatná dělba práce ve vaší domácnosti. Muži se velice rádi vymlouvají na to, že jsou z práce unaveni. Dělají přitom, jako kdyby vy jste do práce nechodily. Přitom jste z práce možná více unavená, než on. Jednou věcí je rozložení sil. Další je pak špatný interval uklízení.

Ve většině případů lidé uklízejí nárazově, až když není kam stoupnout, což je např. jednou za dva týdny. Daleko lepší je ale připravit si plán úkolů nebo dokonce rozvrh jako ve škole a sednout si se svým partnerem a klidně i s dětmi a dohodnout se, kdo bude kdy a co uklízet. Děti, i když jsou malé, zvládnou uklidit hračky nebo utřít nádobí. Stejně tak váš partner může klidně jednou za dva dny vysát byt, což v praxi netrvá ani půl hodiny. Pokud se tomu dá takovýto režim, který se bude vždy dodržovat, vám se velice uleví.

Jak udržet pořádek trvale

Kdo by to neznal – uklízíte od rána do večera a druhý den, když přijdete z práce, zjistíte, že vše je zase při starém. Velice často za to může nepěkná vlastnost, kterou bohužel sdílí velká část hospodyněk, a to, že nedokážou udržet pořádek trvale. V praxi to vypadá tak, že zaléváte čaj, ale někdo zazvoní, jdete otevřít a konvici položíte na botník nebo utíráte nádobí a potřebujete na záchod, tak utěrku položíte přes křeslo.

A přesně tímto způsobem vzniká trvalý nepořádek. V této fázi je pak jedno, zda uklízíte jednou denně nebo jednou týdně. Řešení je však velice jednoduché. Musíte být na sebe přísná a naučit se, že vše má své místo. Prostě nejdu otevřít, dokud nevrátím konvici nebo nejdříve položím utěrku na místo a pak běžím na záchod.

Stejnou chybu pak dělá určitě i vaše drahá polovička, která při snídaní namaže chleba marmeládou a máslem, drobky smete na zem a nůž od másla a marmelády nechá jen tak na kuchyňské lince.

Foto: Pixabay

Kam s ním?

V některých případech je nutné přiznat, že se nemusí jednat o nepořádek ve smyslu špíny, ale spíše ve smyslu množství věcí, které se povalují všude, kde to jen jde. Při vstupu do bytu si můžete všimnout pohozených dopisů, učebnic, novin, atd.

To je zkrátka signál toho, že v tomto bytě není dostatek úložných prostor. Řešení se pak nabízejí hned dvě – buď můžete efektivněji využít prostor v malém bytě v podobě různých poliček, skříněk zavěšených u stropu či nejrůznějších gadgetů nebo budete muset skladovat jen takové množství věcí, na které máte kapacitu. Pokud máte skříň na patery šaty, nemůžete si jich zkrátka koupit deset s tím, že to „někám dám,“ protože prostě nemáte kam.

Mnoho dekorací a kýč jak bič

Někteří lidé se rádi obklopují nejrůznějšími dekorativními předměty, jako jsou sošky, vázičky, magnetky či různé talismany. Nejenže tyto předměty zaplňují drahocenné místo, kde mohou být třeba knihy, ale také jsou významným lapačem prachu. Je pak logické, že při úklidu můžete strávit i třikrát více času očišťováním každé keramické nádobky a sošky než celým zbytkem bytu.

Řešení tohoto problému je jednoduché – pokud máte nedostatek místa, odvezte všechny tyto kýče k babičce na půdu a dejte tam něco smysluplného a užitečného, jako jsou učebnice, nádobí, hrnky, atd.

Domácí mazlíček může vše

Domácí mazlíčci jsou jistě zdroj radosti a jsou součástí mnoha rodin. Někdy je milujeme až do takové míry, že jim dovolíme prakticky vše. Nemusí pak jít jen o psy a kočky, ale i takové morče či králík může vyhazovat piliny nebo andulky, který vyhazují slupky od prosa či všude kálí.

Pokud takové zvíře máte a chtělo ho vaše dítě, je na čase začít s výchovou a může se o něj starat naplno, tzn. od krmení a venčení, až po pravidelný úklid. Pokud se jedná o rodinného mazlíčka nezbývá než zde aplikovat jedno z pravidel výše uvedených a sestavit rozvrh kdo a kdy a jak se o něj bude starat a kdo po něm bude kdy uklízet.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)