Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Čočka na kyselo s domácím uzeným
4
porce30
138
kcalSuroviny
1 hrnek zelené čočky
2 mrkve
2 cibule
Plátek uzeného
2 vejce natvrdo
2 stroužky česneku
2 PL octa, nejlépe jablečného
nakládanou okurku
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
Postup
Čočku si propláchneme a necháme ji přes noc namočenou.
Na troše oleje opečeme najemno nakrájenou cibulku, nové koření, bobkový list, sůl a pepř.
Když je cibule lehce sklovatá, přidáme mrkev, kterou opečeme.
Poté přidáme namočenou čočku a zalijeme vodou, které by mělo být dvakrát více než čočky a vaříme do změknutí, což je cca 30 minut. Celou dobu by měla být čočka ponořená pod vodou, ale ne utopená. Ve vodě je vyvařená veškerá chuť, a proto není cílem ji slévat.
Nakonec přidáme ocet a pokud nám to bude připadat méně sladké, můžeme přidat i cukr. Dle potřeb ještě dosolíme, dopepříme a pokud chceme, můžeme ještě zahustit jíškou - mouka rozmíchaná v trošce vody. Podáváme s opečeným uzeným, okurkou a vajíčkem.
TIP
- Tepelně opracovaná mrkev zesládne a může nahradit množství cukru
- Pokud do vody, ve které máme namočenou čočku či jinou luštěninu přidáme trochu jedlé sody, stáhneme dobu vaření na polovinu.