Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Čočka na kyselo s domácím uzeným

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

30

minut
Kalorie

138

kcal

Suroviny

  • 1 hrnek zelené čočky

  • 2 mrkve

  • 2 cibule

  • Plátek uzeného

  • 2 vejce natvrdo

  • 2 stroužky česneku

  • 2 PL octa, nejlépe jablečného

  • nakládanou okurku

  • 4 kuličky nového koření

  • 2 bobkové listy

Postup

  • Čočku si propláchneme a necháme ji přes noc namočenou.

  • Na troše oleje opečeme najemno nakrájenou cibulku, nové koření, bobkový list, sůl a pepř.

  • Když je cibule lehce sklovatá, přidáme mrkev, kterou opečeme.

  • Poté přidáme namočenou čočku a zalijeme vodou, které by mělo být dvakrát více než čočky a vaříme do změknutí, což je cca 30 minut. Celou dobu by měla být čočka ponořená pod vodou, ale ne utopená. Ve vodě je vyvařená veškerá chuť, a proto není cílem ji slévat.

  • Nakonec přidáme ocet a pokud nám to bude připadat méně sladké, můžeme přidat i cukr. Dle potřeb ještě dosolíme, dopepříme a pokud chceme, můžeme ještě zahustit jíškou - mouka rozmíchaná v trošce vody. Podáváme s opečeným uzeným, okurkou a vajíčkem.

TIP

  • Tepelně opracovaná mrkev zesládne a může nahradit množství cukru
  • Pokud do vody, ve které máme namočenou čočku či jinou luštěninu přidáme trochu jedlé sody, stáhneme dobu vaření na polovinu.