Poslechněte si celý článek zde:

Foto: Pixabay

Ať si to přiznáte nebo ne, někteří lidé, a mohou to být i skutečně blízcí lidé, přinášejí do vašeho života jen stres, bolest, smutek a když odejdou, uleví se vám. Bohužel jsou mezi námi lidé, kteří se nejspíše baví tím, když ostatním kazí radost. O takovéto přátele věru nikdo nestojí. Připravili jsme několik základních znaků, jak takového člověka můžete odhalit.

UKRADNOU PENÍZE, VĚCI I RADOST

V přítomnosti některých lidí se vám může začít ztrácet najednou svačina, časopis, kniha, slevové poukázky nebo dokonce peníze. Někdy může toto chování být i u člověka, do kterého byste to na první pohled ani neřekli. Být či pracovat v blízkosti takového člověka je pak nebezpečné i pro vaše zdraví, protože vědomí, že si musíte všechno hlídat, vás přivádí do stresu a stres to znamená zvýšenou hladinu kortizolu, který opravdu našemu tělu neprospívá.

Foto: Pixabay

RÁDI VÁS ZNEUŽIJÍ, ALE VÁŽNĚ VÁS NEBEROU

Někdy se můžete setkat se spolužáky, kolegy či „kamarády“ u piva, kteří si zkrátka vždy dělají legraci čistě z vás. Nezáleží jim na tom, co si myslíte nebo zda se to hodí. Vždy si najdou příležitost. Takovýchto situací může být tisíc, ale jen příkladem – při výběru jídla se smějí, že si dáváte salát a poukáží na to, že máte několik kilo na víc. Nebo se opřou do vašeho šatníku, který je jak pro velryby.

Nedají se zastavit a chtějí být za každou cenu centrem pozornosti, a to na váš účet. Pokud je někdo takový ve vaší rodině, třeba sourozenec, může to zanechat i trvalé následky v podobě sníženého sebevědomí či malé sebedůvěry. Není pak těžké poznat lidi, kteří jsou častou obětí těchto “ničitelů”, protože jsou zamlklí, nevýrazní a málo komunikativní.

V podstatě se dá říci, že jim zničili celý život. A to jen proto, že chtěli udělat rádoby vtip, který ale nebyl vtipem, ale zlomyslným a zákeřným cíleným útokem. Jednoduše musíte říci dost a i v případě blízkých osob raději přerušit kontakt. Nic není důležitější než vy sama a nikdo nemá právo vás ničit.

NĚKDO SE PO VÁS VOZÍ, ABY MĚL NAVRCH

Někteří lidé zase potřebují mít vždy navrch a dokazovat si své dominantní postavení neustálým shazováním, tyranizováním, šikanováním a ponižováním. Někdy se to nemusí zdát takto očividné protože sem můžeme zařadit i typ konfliktních lidí, kteří se chtějí všude hádat a jsou přesvědčeni, že jen oni mají pravdu. Určitě nelze také striktně říci, že se ten člověk musí projevovat extrémním způsobem, ale můžeme si ho představit na stupnici od jedné do deseti. Z pohledu vaší osobnosti a psychiky je pak zapotřebí tyto škůdce vymazat ze života nebo se jim alespoň vyhýbat. Udělejte si život hezký a obklopte se lidmi, které máte rada a kteří mají rádi vás.

MOC JSTE ZDOMÁCNĚLA

Ze začátku můžete být pro své blízké a kamarády velice cenná a hodnotná a budou vám to dávat i najevo. Postupem času však tato jedinečnost může odeznít a stane se z vás jen obyčejný inventář. Zkrátka “zdomácníte” natolik, že už přestanou lidé kolem vás tolerovat, že máte své potřeby, své nemoci, své zájmy.

V praxi to může vypadat tak, že se bere jako naprostá samozřejmost, že přijdete domů, napíšete s dětmi úkoly, dojdete na nákup, uvaříte večeři, vyperete, vyžehlíte a na schůzku s kamarádkou vždy vezmete koláče. Všechny tyto věci jsou již vaší povinností, za kterou vám nikdo nepoděkuje, ale pokud to není splněno, je s vámi zle.

LEPŠÍ, KDYBYS BYLA NĚKDO JINÝ

Nejlepší je, když se obklopíte takovými lidmi, kteří vás mají rádi takovou, jaká jste a také dokážou řádně ocenit čas, který jim věnujete. Tito lidé jsou s vámi spokojeni a nechtějí vás měnit. Jakmile ale musíte poslouchat, že byste raději měla být někdo jiný a chovat se či přemýšlet jinak, je lepší od takových lidí jít pryč.

Nesmíme se zde ale urazit. Někteří naši blízcí nás mají rádi a chtějí nám v dobré víře poradit třeba s oblečením a není to myšleno proti nám, ale naopak. Někdy se ale může jednat o útok typu – „Ty nikdy nebudeš jako…“ nebo „Co jsme taky od tebe čekali.“ Je zapotřebí být zkrátka obezřetná.

NIKDY SE NEOMLUVÍM

Určitě to znáte, existují lidé, kteří zkrátka neuznají svou chybu. V rámci zachování jejich bezúhonnosti jsou schopni vás osočit přímo z očí do očí a lžou. Jejich prohřešek klidně otočí proti vám a obviní vás, že za to vlastně můžete vy. Absolutně jim nezáleží na tom, jak se cítíte a co si myslíte. Přesně těmto lidem se taky vyhněte.

ZÁVĚR

Nesmíte lpět na tom, co jste spolu zažili. Lidé se velice často a dost radikálně mění. Pokud jste v patnácti s někým měli hezký vztah, neznamená to, že v padesáti si budete stále rozumět. Lidé se formují vlivem vnějších okolností, a proto na ně působí práce, další lidi, finanční situace a mnoho dalšího. Nemusíte si dělat zlou krev a říkat jim co si o nich myslíte, spíše se vyhýbejte kontaktu s nimi a pokud již ke kontaktu dojde, snažte se to do sebe příliš nepouštět. Nezapomeňte ale, že nikdo nemá právo vás jakkoliv osočovat a budovat si své ego na váš úkor.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)