PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Štěstí je na jednu stranu dar a na druhou stranu se člověk musí tomuto umění naučit. Existuje ale několik rad, kterými se člověk může řídit a naučit se být sám šťastný. Pokud totiž člověk žije v neustálém stresu a depresi, vyplavuje se mu do těla množství škodlivého hormonu, který ničí naše orgány a významně nám zkracuje život.

CO TO JE ŠTĚSTÍ A JAK DLOUHO TRVÁ

Štěstí by se dalo dělit na krátkodobé, které si můžeme představit jako radost z dobrého jídla, z toho, že je dům uklizený nebo z toho, že nás vedoucí v práci pochválil. Tento pocit štěstí ale není trvalí a jde o chvilkové opojení, které za velice krátkou dobu zase pomine.

Tento pocit je jistě také důležitý, ale rozhodně to není stavební kámen našeho života. Jak se praví i v Bibli: „Nejen chlebem živ je člověk“, čímž je myšleno přesně toto. Z dobrého jídla máme chvilku radost, ale nedokáže nám to nahradit například šťastné manželství.

Foto: Pixabay

Naproti tomu dlouhodobé štěstí je daleko kvalitnější a důležitější a trvalejší. Tento pocit totiž vychází z naplnění našich niterních tužeb a na opravdových hodnotách. Důležité je ale také umět přijmout sebe sama, odpustit sobě i druhým a vyrovnat se s vlastní minulostí.

V minulosti jsme se setkali s mnoha lidmi, kteří nám mohli třeba ublížit, ukřivdit a tuto křivdu, i když si to nechceme přiznat, si táhneme stále s sebou. Sedí jako velký balvan na našem štěstí a pokud nebudeme vyrovnaní se vším z minulosti, nemůžeme nikdy být šťastní.

JAK BÝT ŠŤASTNÝ? STAČÍ SE ROZHODNOUT!

Hlavním předpokladem pro trvalý pocit štěstí je být rozhodnut přijmout štěstí. Proto je zapotřebí stanovit si vlastní cíle a priority. Dejte si však pozor, protože vaše štěstí nesmí být postaveno na cizím neštěstí. Nemůžete si tak stanovit cíl, že až se pomstíte bývalé spolužačce, budete nadobro šťastní.

V životě zkrátka platí, že zlá myšlenka se cestou znásobí a vrátí se zpět, odkud přišla. Lidé, kteří jsou zatrpklí a jejich štěstí stojí na neúspěchu a neštěstí druhých bývají často zapšklí a celý život nespokojeni. Pokud vám ke štěstí stačí, že prostě existujete, máte manželku/manžela, děti, je modrá obloha a krásný den, pak budete mít krásný život. Stačí umět obdivovat svět kolem sebe.

Foto: Pixabay

ODE DNEŠKA ŘÍKEJTE NE!

Mnoho lidí je otrokem vlastních zákonů nebo zákonů stanovených v rodině či společenství, kde žije. Ráno byste měli vstát a dopřát si v klidu dobrou snídani. Pokud vás někdo začne obtěžovat s tím, že musíte jít do města nakoupit nebo vám začne diktovat seznam úkolů. Naučte se říkat ne.

Ne, teď se v klidu nasnídám, ale pak za tebou přijdu a vše mi povíš. Není to drzé, nezdvořilé, ale vám to pomůže se v klidu najíst, ale zároveň budete mít i pocit určité svobody. V jeden moment se tak může stát, že vás rodina a blízcí zahltí úkoly a požadavky natolik, že ztratíte nad svým životem moc a životní rovnováhu.

Od rána do večera jen budete někomu plnit přání a příkazy, ale sami si radost neuděláte. Je proto zapotřebí být i zdraví sobec. Nesmíte se bát, že když odmítnete pomoc kamarádovi dneska, ale že mu pomůžete až zítra, že o něj přijdete. Strach ze ztráty je jako okovy. Pokud je to opravdoví přítel, pochopí to a nebude se zlobit. Pokud se přeci jen naštve, za vaše přátelství stejně nestál.

NEOBVIŇUJTE SE A BUĎTE VDĚČNÍ

Důležité je neobviňovat se za to, že jste nestihli pomoci nějakému kamarádu, že jste tamtomu nedonesli nákup, apod. Vy víte, že děláte maximum, co můžete, ale jak jsme si říkali výše, jedna věc je být ochotný a druhá je být otrok. Musíte mít radost z každého dne, z každého okamžiku. Musíte se umět radovat i z těch nejmenších.

Jedním z nejlepších učitelů v tomto směru je pak sv. František, kterému se přezdívalo také bratr radost. Byl to bohatý měšťanský synek, který měl všeho dostatek a jeho největším snem bylo být šlechticem a mít moc. Každou noc slavil se svými přáteli a dopřával si to nejlepší jídlo a pití. Přesto nebyl šťastný.

Pak se ale začal dívat kolem sebe a zjistil, že v životě jsou i jiné krásy než ty, které doposud znal. Začal mít radost z letícího motýlka, zpívajících ptáčků či zelené trávy a modré oblohy. To, co považoval původně za svůj smysl života mu ve skutečnosti zakrývalo oči a pro svůj chtíč nedokázal vlastně mít radost z obyčejných věcí.

PRÁCE MŮŽE BÝT I ZÁBAVA

Někdy je vaše práce zaměstnání, které musíte vytrpět, abyste měli dostatek peněz na nájem a jídlo. V tomto případě je zapotřebí si svou práci zbytečně nezošklivovat a spíše si v ní najít něco hezkého, dobrého přítele nebo pravidelného zákazníka, na kterého se těšíte. Daleko lepší je, když můžete dělat práci, která vás baví.

Pokud jste ale v práci vyloženě nešťastní, vyplatí se změnit zaměstnání. Práce je naštěstí více než dost. Není problém dojet o kousek dál do zaměstnání či zvolit zaměstnání o trochu hůře hodnocené. Ve finále se vám to totiž vyplatí. Odměnou vám bude pocit štěstí a to, že se do práce budete těšit.

ZLEPŠETE STRAVU A ZAČNĚTE SE HÝBAT

Mnoho lidí mění, a to i díky koronavirovým pandemickým opatřením, svůj život na sedavý. Místo cesty do práce jen ráno zapnou notebook na home-office a místo cesty do obchodu si objednají nákup on-line. Ve skutečnosti se ale díky pohybu vyplaví do těla spoustu hormonu štěstí a i obyčejná procházka po parku dokáže osvěžit tělo i ducha.

Samozřejmě je zapotřebí svůj pohyb vylepšit o dobrou stravu bohatou na zeleninu a ovoce a v žádném případě nesmíme zapomínat ani na správný pitný režim. V neposlední řadě nezapomeňte na kvalitní spánek a choďte včas spát. Protože ponocování a nedostatek spánku způsobí, že budete mít celý den nepohodu a organismus bude „rozhozený.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)