Foto: Pixabay

Pořízení mazlíčka však s sebou obnáší i celou řadu náležitostí, protože je to přeci jenom živý tvoreček a starat se o něj vyžaduje zázemí a zodpovědnost. V opačném případě bude jenom trpět.

Jedna věc jsou náklady na pořízení pejska, které se samozřejmě odvíjejí od toho, jakou rasu chcete, zda chcete pejska s papíry, atp. Další náklady jsou pak očkování, strava, doplňky, atp. Tyto náklady pak mohou šplhat až do řádek jednotek tisíc korun za měsíc.

V České republice má domácího mazlíčka zhruba každá druhá domácnost a v průměru chovatelé vynaloží 500 – 1200 Kč každý měsíc. Některá náročnější plemena však vyžadují i čásky větší než 4000 Kč. Každý rok pak náš mazlíček stojí od 6000 do 13000 Kč s tím, že krmení tvoří 80% všech nákladů.

Foto: Pixabay

Kolik stojí pořízení pejska?

V případě, že si chcete pořídit malé roztomilé štěňátko, musíte se připravit na povinné očkování, které je povinné ze zákona a chrání pejska proti celé řadě nemocí. Tato vakcína vyjde až na 2000 Kč. Povinná vakcína se navíc musí obnovovat každý rok, ale naštěstí vyjde každá další dávka jen 500 Kč.

Dále je nezbytné každý rok dovést pejska na odčervení, které stojí zhruba 200 – 300 Kč. Nesmíme při pořizování pejska zapomenout ani na jeho pelíšek, obojek, vodítko, náhubek a samozřejmě i nějaké hračky. Pokud nechcete nakoupit to nejméně kvalitní, tak s cenou pod 2000 Kč nepůjdete.

Dále se o své přihlásí město s poplatky, které jsou obvykle od částky 1500 Kč za jediného pejska v domácnosti. Přesnou částku si ale stanoví každé město samo. Stále však nejsme u té nejdražší položky, a to je jídlo. Podle oficiálních údajů by měli Češi utratit každoročně zhruba 7 miliard jen za jídlo pro pejsky.

V dřívějších dobách se pejskům dávaly zbytky od oběda nebo jen suché krmné těstoviny. Nyní se více hledí i na kvalitu potravy, proto rostou i náklady na výběrové potraviny a krmivo. Ve finále, pokud bude pejsek dostávat kvalitní stravu, nebude tak trpět na nejrůznější onemocnění a tato investice se vrátí v podobě úspor za veterinární péči.

Mnoho chovatelů již přišlo na to, že je také lepší kupovat velká balení krmiv. Malé kapsičky s jednou porcí vyjdou obvykle zbytečně draho, proto se vyplatí zakoupit klidně 10 kg pytel, který můžeme nechat někde ve skříni, ve sklepě, na chodbě, zkrátka kdekoliv a vždy si jen odsypat na den či na dva. Jako poslední je zapotřebí zmínit, že zde není započítána suma za různé žvýkací tyčinky, dentální pomůcky či nejrůznější doplňky stravy, které stejně jako u lidí závisí na značce a kvalitě a které se sami o sobě mohou vyšplhat až do stovek korun měsíčně.

Zdroj: MujChlupac.cz (odkaz)