POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Jedině snad to, že se od takovýchto lidí budeme držet dál a nebudeme si jejich narážky brát vážně. Pokud jde o vašeho kolegu v práci, můžete ho ignorovat nebo změnit zaměstnání a pokud jde o nějakého známého, není nic jednoduššího, než si ho zkrátka nevšímat. Obecně lze říci, že se sobci a sebestřední lidé objevují hned v několika podobách. My jsme pro vás však připravili přehled nejzákladnějších typů sobců i to, jak je odhalit a vypořádat se s nimi.

DOKONALOST SAMA

Jedná se o typ člověka, kterému se také říká narcista. Právě on většinou chce, abyste ho ze všech možných stran jen obdivovali, a to zejména proto, že má neskutečně velké sebevědomí. Myslí si o sobě, že je dokonalý, alespoň v některých věcech, rád každého poučuje a rozhodně ho nebaví poslouchat názory někoho druhého, protože kdo to může vědět lépe než on.

Narcistu dobře také poznáte podle toho, že vás zmanipuluje, abyste dělali přesně to, co on chce a z čeho má prospěch. V praxi je narcismus jen porucha osobnosti. S narcistou si pak můžete poradit ve skutečnosti velice snadno. Musíte být také „zdravý sobec.“ Je jasné, že narcista se bude vztekat, nadávat, hanit vás, ale vy se nesmíte nechat. Pokud nebudete zkrátka skákat tak, jak on píská, máte vyhráno.

VŠICHNI JSME JEN LOUTKY

V tomto případě jde o manipulátora, která má své jasné plány a cíle a chce jich dosáhnout za každou cenu. V praxi tak neváhá použít jakoukoliv záminku či lež, aby nám zalichotil a my jsme ochotně udělali, co nám řekne. Pokud ho chcete odhalit, musíte si dát pozor na to, jak jedná.

Jde o člověka, který vám klidně na návštěvě dvě hodiny lichotí, chválí vás a říká, co by si bez vás počal a vzápětí se vytasí s nějakou prosbou. Od té doby, nebo když vy chcete na oplátku pomoci, je naprosto odtažitý a chladný.

Pokud tento člověk jedná pokaždé podle stejného vzorce, je lepší se od něj distancovat. Tím zároveň vyhrajete, protože pokud o vás nebude vědět téměř nic, nemůže vás ničím zmanipulovat.

SVATÝ MUČEDNÍK

Mučedník chce ve vás vzbudit pocit své důležitosti, kterou zastírá falešnou pokorou. Pokaždé, když něco udělá, dělá to do roztrhání těla pro druhé. Zároveň je také přesvědčen, že všechen úspěch ostatních je vlastně jeho zásluha, a proto mu všichni musí být vděční.

Není neobvyklé, že chtějí sice být příčinou úspěchu druhých, ale v případě, že se schyluje k neúspěchu, začnou rychle couvat. V tomto případě se nesmíte za žádnou cenu nechat zlákat jejich sebelítostí či sebechválou. Musíte si uvědomit, že dokonalost jako taková prakticky neexistuje, a proto je nejlepší od takovýchto lidí raději žádnou pomoc nechtít. V životě by vám to milionkrát vyčetli. Buďto to zvládnete bez nich, nebo to nemusíte jednoduše mít.

KONTROLOR

Jistě jste se také v životě setkali s člověkem typu kontrolor, který vám chce dokázat, že vše umí lépe a má vždy navrch. Když myjete nádobí 4 hodiny a uklízíte celou kuchyň, přijde kontrolor a upozorní vás na jeden drobek na stole s tím, že jste svou práci neodvedli dobře.

Může se jednat o malichernost, ale když jde o každodenní rutinu, může to přivádět až k šílenství. Navíc když budete dělat něco jinak, než oni chtějí, přesměrují vás a vmanipulují vás tam, kde vás chtějí mít a kde se jim to líbí. Těmto lidem musíte ukázat svou důstojnost a postavit se jim. Musíte mít sami kontrolu nad svým životem. Jedině tak se osvobodíte od dusivého sevření těchto sobců. Dejte jim najevo, že jejich kontrola není zkrátka žádaná.

Zdroj: womenworking.com (odkaz), gulu.cz (odkaz)