Foto: Žádný Špeky.cz / autor: Lukáš Erlebach

HISTORIE BÁBOVKY

Existují hned dvě teorie týkající se historie bábovky. Ta jedna říká, že není zcela jisté, odkud přesně pochází, ale první záznamy se objevují již v 15.století. Největší spory se ale vedou ohledně názvu, protože ten odkazuje na staré ženy, lidově přezdívané „báby“. Jedna hypotéza tvrdí, že ji staré ženy rády jedí, podle druhé ji rádi pečou a třetí připodobňuje zvrásněnou podobu bábovky zvrásněné tváři staré ženy.

VIDEORECEPT NA NEJVLÁČNĚJŠÍ BÁBOVKU, KTEROU UŽ NEBUDETE DĚLAT JINAK

HISTORIE BÁBOVKY PODLE ARNOŠTA VAŠÍČKA

Druhou teorii o původu bábovky přináší známí spisovatel Arnošt Vašíček. Ten tvrdí doslova: „Všeobecně se má za to, že to je takový typicky český pokrm, typicky české pečivo. Ale nikdo vám nevysvětlí, proč má forma na bábovku tak podivný tvar. Je to ten ovál, pak je tam ten komínek. A když se někoho zeptáte, tak řekne, je to třeba proto, aby se to lépe propeklo. Ale když dámy pečou korpus na dort, tak se taky dobře propeče a neokrádají nás o ten prostředek. A proč teda ta forma má takový tvar? A to vysvětlení je neuvěřitelné. Je to důkaz toho, že bábovka přišla k nám z Indie. A když byste byli v nějakém hinduistickém chrámu, tak tam na zemi uvidíte takový kamenný blok a v něm je ovál, stejně jak na té bábovce a to je symbol ženské plodnosti Iony.“

Tato domněnka vychází ale pouze z jeho vlastních poznatků z cest po Indii. Podle Arnošta Vašíčka se jednalo o tradiční hinduistické obětní jídlo, které přinášely ženy bohyni plodnosti, a proto také má tvar ženského lůna. O pravém významu a původu bábovky se můžeme jen dohadovat. Někdo také uvádí, že to může být výslužka porodní bábě. Pravdou však je, že formy na bábovku můžeme vidět i na historických středověkých hradech, kde v černé kuchyni visí obvykle na stěně.

Průvodce se pak ptá na co to bylo, kdo to ví? Většinou lidi odpovídají na bábovku, ale pravdou je, že tyto formy se původně užívaly na pudingy a paštiky. Bylo asi tedy jen otázkou času, než tam někdo místo paštiky nalije těsto.

VARIANTY BÁBOVKY

Do klasické třené bábovky patří vejce, mléko a mouka – to zná asi každý. V dnešní době se objevují i některé experimenty s přidáváním neobvyklých surovin, jako je dýně, kokos, ořechy nebo cuketa. Zde asi platí, aby si to každý udělal takové, jak to má rád. Původní receptura se bohužel nedochovala, ale zřejmě to bylo prosté třené těsto.

ZDRAVÁ BÁBOVKA

Klasický recept na bábovku není příliš zdravý, protože obsahuje moc bílé mouky, moc cukru a poměrně dost másla. Naštěstí jsme připravily a ozkoušeli jeden recept, který opravdu stojí za to. Je z celozrnné mouky, bez másla, ale i přesto je daleko vláčnější, než klasická. Důvodem je to, že máslo jsme nahradily tvarohem a zralým banánem. Celou chuť jen podtrhuje zpovzdálí jen kokos.

Zdroj: Jimeto.cz (odkaz), Wikipedie.com (odkaz)