PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Tento rozdíl způsobí, že se nám voda sráží v místnosti a vzniká vlhkost, která je živnou půdou pro tyto mikroskopické houby. Plísně mají navíc tu špatnou vlastnost, že se velice rychle aklimatizují, a to prakticky všude. Můžou se tak vyskytovat nejen na zdech, ale i na záclonách, v textilu, v pokrmech nebo třeba na lidských nehtech.

K jejich šíření pak dochází pomocí vody, vzduchu či díky hmyzu. Dále můžeme plísně dělit podle toho, jak jsou zdravotně závadné. Některé jsou spíše estetickou záležitostí, kdežto jiné nám mohou zdravotně silně uškodit.

JAKÉ ZDRAVOTNÍ KOMPLIKACE ZPŮSOBUJÍ PLÍSNĚ?

Mimo nejrůznějších respiračních onemocnění mohou plísně způsobovat i bolesti hlavy, atopický ekzém, alergie či silné astmatické záchvaty. Existují však případy, kdy plísně působily až karcinogenně a mohou vést až k infarktu.

Foto: Pixabay

Mezi lidi, kteří jsou nejvíce ohroženi plísní patří samozřejmě alergici, kardiaci, kuřáci, děti, senioři a obecně lidé s oslabenou imunitou či chronickým onemocněním. Pokud chcete své zdraví ochránit a nechcete se zařadit mezi tyto pacienty, doporučujeme provést několik preventivních opatření, která by měla minimalizovat výskyt plísní.

SPRÁVNÁ VLHKOST JE ZÁKLAD

Jak již bylo naznačeno výše, tak plísně se nejčastěji vyskytují tam, kde je zkrátka zvýšená vlhkost. Pro začátek stačí, když si koupíte vlhkoměr, který není příliš drahý, a budete si měřit vlhkost v bytě. Ta by v průměru neměla přesáhnout 60%, ale měla by se pohybovat okolo 50 %.

Zvýšená vlhkost v bytě může být zapříčiněna naším dýcháním, sprchováním, vařením, žehlením a dokonce za to můžou i plastová okna. Plastová okna se prezentují jako „zelená varianta“, díky které vám z bytu neuniká teplo a dokonale izoluje, ale ve skutečnosti vám spíše zezelenají stěny, protože díky dokonalé izolaci zadržují v bytě i páry a vlhkost.

PUSŤTE DOMŮ ČERSTVÝ VZDUCH

Nejlepší, co můžete vlastně udělat a nebude vás to vůbec nic stát, je pravidelně větrat. Je potřeba se samozřejmě řídit selským rozumem, takže v létě si klidně otevřete okno na celý den, ale v zimě vám bude stačit pár minut. Můžete však větrat i třikrát denně. Nejdůležitější je to pak hlavně ráno a večer, kdy se doma tvoří nejvíce par a vlhkosti.

Musíte také zapojit obyčejný selský rozum, takže pokud bydlíte sami, nemusíte větrat tak dlouho, jako když vás tam bydlí pět. Stejně tak je potřeba zohlednit místnosti, kdy v ložnici, koupelně a kuchyni je zapotřebí větrat déle než třeba na chodbě či v obýváku. Pokud koncepce vašeho bytu neumožňuje efektivně větrat v dané místnosti, doporučujeme do ní zakomponovat druhy rostlin, které vám pomohou vstřebat vlhkost ve vzduchu a nebo si pořídit vysoušeč vzduchu, který je většinou poměrně malý a jejich cena také dramaticky spadla.

CO KDYŽ PLÍSEŇ OVLÁDNE VÁŠ BYT?

Výše zmíněné rady mají spíše preventivní charakter, ale nyní si řekneme i něco o tom, jak si můžete poradit s plísní, která již pomalu ovládá vaše stěny. Pokud nechcete kupovat žádné chemikálie či chlór, můžete využít olej z čajovníku australského, ocet nebo jedlou sodu.

V praxi je to jednoduché, protože stačí, když si smícháte trochu vody s octem, olejem nebo jedlou sodou a pomocí rozprašovače nanesete na plíseň. Nechte to tam zhruba hodinku a poté vezměte houbu namočenou do teplé vody a opatrně plíseň setřete. Někdy bude zapotřebí případné zbytky dodrbat ještě kartáčkem popřípadě celý postup znovu zopakovat.

NĚKDY TO BEZ CHEMIE NEJDE

V případě, že jste to nechali zajít skutečně daleko, bez chemie se již pravděpodobně neobejdete. Při práci s těmito prostředky je nutné se řídit podle návodu od výrobce. Vždy je ale zapotřebí mít rukavice, chrániče na oči a ideálně i respirátor, protože tyto chemikálie jsou na bázi chlóru, který dráždí dýchací cesty.

Na závěr je zapotřebí říci, že důležité je věnovat se příčině a ne důsledku. Pokud máte v bytě plíseň je zapotřebí zjistit proč – větší vlhkost, plastová okna, nedostatečné větrání, málo květin, atd. Jestli se budete soustředit jen na důsledek – likvidace plísní – budou se vám tyto plísně stejně vracet.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)