POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Bohužel naše výplaty nerostou stejnou rychlostí, jako ceny za zboží, a proto je načase začít přemýšlet o efektivním využití energií v naší domácnosti a také je zapotřebí zabránit zbytečnému plýtvání tam, kde to skutečně není potřeba.

V každé domácnosti se nachází hned několik spotřebičů, jako jsou mikrovlnky, pračky nebo lednice. Některé spotřebiče mají skutečně vysokou spotřebu a na našem účtu za elektřinu se to projeví několika tisíci navíc. Nejhorší na tom je, že máme doma i spotřebiče, které nás stojí tisíce i když nejsou zapnuté.

Foto: Pixabay

Energetičtí experti je nazývají „energetičtí upíři“ a také prozradili, o které spotřebiče se jedná a ušetřit až 23 % z celkové spotřeby elektřiny. Jedná se zejména o různé nabíječky nebo i světla po celém domě. Tyto spotřebiče čerpají určité množství energie, i když jsou vypnuté.

Podle expertů je zkrátka nejlepší vše, co nepoužíváte raději vytáhnout ze zásuvky. V praxi se jedná o nabíječky k mobilním telefonům, notebookům, televize, herní konzole, tiskárny či kopírky. Do této kategorie bychom mohli zařadit i kuchyňské spotřebiče, jako topinkovače, toustovače, rychlovarné konvice či kávovary.

Každá taková nabíječka, která je volně strčená do zásuvky stojí rodinný rozpočet okolo 1 500 Kč každý rok. U některých elektrických zařízení, jako jsou herní konzole, vyjde zapojení do zásuvky i více než 2 000 Kč za rok. Je proto nutné dobře si rozmyslet, co máte zapojené na prázdno v zásuvce a uvážit, zda by nebylo lepší vše zbytečné ze zásuvky vytáhnout. Přilepšíte tím rodinné kase o několik tisíc ročně.

Zdroj: Express.co.uk (odkaz)