POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Rakovina je jednou z nemocí, kterých se lidé obecně obávají, a to možná více než koronaviru. I když současná medicína dělá velké pokroky, stále platí, že rakovina je těžko léčitelná a většinou se i po „úspěšné“ léčbě stejně vrátí zpět. Nehledě na náročnost i pro samotného pacienta.

Nejlepší je proto prevence, která je všeobecně známá. Je asi logické, že by člověk neměl kouřit, požívat alkoholické nápoje nebo konzumovat tučná jídla. Bohužel se vychází postupně najevo, že tato opatření jsou nedostačující a i při dodržování těchto tří základních zásad se lidé potýkají s rakovinami.

Foto: Pixabay

Je proto zapotřebí dbát nejen na správnou životosprávu, ale i na skladbu našeho jídelníčku. O některých potravinách se všeobecně ví, že je u nich zvýšené riziko, ale u některých by to málokdo čekal. Pak dochází k tomu, že jsou tyto potraviny konzumovány v domnění, že jsou vlastně zdravé.

LOSOS

Většina magazínů o zdraví všemožně propaguje ryby, a zvláště lososa, jako vyloženě zdraví prospěšného. Důvodem je obsah omega-3 mastných kyselin, které skutečně tělo potřebuje. Dneska se však většina lososů chová na velkých farmách, kde dostávají umělou chemickou výživu, která má podpořit rychlý růst. Losos z těchto velkochovů může být i karcinogenní.(zdroj zde)

SLAZENÉ NÁPOJE

Slazené limonády a nápoje se pak počítají jako jedny z nejškodlivějších potravin vůbec. Na druhou stranu jsou pak právě tyto limonády a nápoje velice populární nejen u dospělých, ale možná ještě více u dětí. Problémem může být i to, že se prodávají v obrovských dvoulitrových lahvích.

Proto není problém vypít i celou lahev za den. Pro vaše zdraví to však může být podobné, jako jiné zdraví škodlivé látky, jako je kouření či alkohol. Díky extrémně velkému množství cukru můžou tyto nápoje přispět ke vzniku zánětům v těle a podpoře růstu buněk, a to i těch nádorových. (zdroj zde)

ZELENINA A OVOCE

Zelenina a ovoce jsou bohatým zdrojem vitaminů a životu prospěšných látek, o čemž nikdo nepochybuje. Můžete si proto možná říkat, proč jsou tyto zdravé potraviny na našem seznamu potravin s možným rizikem rakoviny? Problémem totiž nejsou potraviny samotné, ale spíše jejich průmyslová produkce.

Lokální farmáři a pěstitelé se snaží v některých případech vyvarovat použití jedovatých pesticidů, kdežto na průmyslové farmě se použití chemikálií nevyhnete. Do supermarketu pak potřebují takového dodavatele, který může stabilně zajistit opravdu masivní odběr. Toho právě lokální farmáři nejsou schopni. Nejvíce pesticidů pak nalezneme na tom nejpopulárnějším ovoci, jako například jablka, jahody a hroznové víno. (zdroj zde)

KONZERVY

Pro maximální pohodlí uživatelů se dnes snaží dodavatelé maximalizovat výdrž potravin. Proto tuto výdrž prodlužují uměle pomocí konzervantů a dalších chemikálií. Tyto chemikálie nejsou jen karcinogenní, ale také způsobují neplodnost a bývají jednou z příčin kardiovaskulárních poruch. (zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3)

Zdroj: AAZdravi.cz (odkaz)