POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Žádný Špeky/autor Lukáš Erlebach

Pro mnoho lidí je to naprosto nepředstavitelná otázka, protože k snídani si dávají rohlík se šunkou, k svačině chleba se šunkou a k večeři dva rohlíky taky se šunkou. Jak bude jenom vypadat život bez pečiva? Rozhodli jsme se, že se na tento problém podíváme a poradíme vám, jak elegantně a chutně nahradit právě nadbytečnou konzumaci pečiva.

Hned na začátku je zapotřebí si uvědomit, že pečivo by se mělo objevit i na našem redukčním jídelníčku. V našem obvyklém má pečivo dominantní postavení, a to je zapotřebí změnit a navíc je potřeba bedlivě vybírat, které pečivo je vhodné.

Určitě bychom měli upřednostnit celozrnné, žitné nebo špaldové. I zde bychom však měli postupovat s mírou. Obecně lze říci, že dopřát si pečivo jednou denně není žádný problém. U dalších jídel během dne bychom ale měli uvažovat o takovém jídlu, které má nižší glykemický index.

PŘEHRAJTE SI NÁŠ VIDEO RECEPT NA ZELENINOVÉ HRANOLKY

ZELENINA NA TISÍC ZPŮSOBŮ

Zelenina obsahuje mnoho vlákniny, a proto nás také hodně zasytí. Jinými slovy jedna syrová salátová okurka za 15 korun nás zasytí stejně jako bageta se majonézou za 69 korun. Takže z toho vyplývá, že zelenina je sice drahá, ale oproti běžným jídlům je stále ještě levnější.

Zelenina se dá navíc upravovat na mnoho způsobů a navíc se hodí téměř ke všemu. Pokud nakrájíte tvrdší zeleninu jako mrkev, papriku nebo okurky na hranolky, můžete si je namáčet do různých dipů, omáček či pomazánek. Velice chutná je také varianta namáčet zeleninu do hummusu.

Pokud si chcete připravit jednohubky nebo chlebíčky, nemusíte také používat pečivo. Můžete ho skvěle nahradit kedlubnou nebo okurkou nakrájenou na kolečka. Pokud například na okurku zvolíte česnekovou pomazánku nebo pomazánku z nivy, určitě neprohloupíte.

Navrch již můžete dát trochu sýra nebo šunky a vaše jídlo nemá chybu. Jestli ale patříte mezi milovníky burgerů, neměli byste si samozřejmě dávat klasický s bulkou, protože ta je ještě doslazovaná oproti klasickým houskám, ale i zde je náhradní varianta. Můžete je nehradit grilovaným lilkem nebo osmaženými kloboučky žampionů portobello.

Foto: Pixabay

DOMÁCÍ PLACKY

Domácí placky bývaly v dřívějších dobách běžnou součástí každého jídla a nahrazovaly nejen pečivo, ale i přílohy k obědům. Jako základ těchto placek může posloužit směs z vajíčka, tvarohu, koření, bylinek a samozřejmě něčeho, co nám tyto ingredience spojí.

Tímto pojidlem mohou být například:

  • rozmixované uvařené luštěniny, jako čočka, fazole nebo cizrna

  • alternativní mouky, jako luštěninová, pohanková, sójová, jáhlová

  • rozmixované ovesné vločky

  • nastrouhaná zelenina

  • nejrůznější druhy semínek

Po zamíchání bychom měli dostat hustší směs, kterou můžeme opéct na troše oleje na pánvi nebo v troubě na 180 °C po dobu asi 20 minut. Každému vyhovuje něco jiného, a proto si i vy budete muset najít svou oblíbenou kombinaci chutí.

A CO KNÄCKENBROTY A RÝŽOVÉ CHLEBÍČKY?

Lidé mylně považují tyto alternativy za zdravější variantu k pečivu. Nevýhodou těchto potravin je, že jsou zpravidla tvořeny z pufované rýže či kukuřice, které mají opravdu vysoký podíl sacharidů, ale nemají takový sytící efekt.

V praxi to znamená, že poté, co sníte tři až čtyři chlebíčky, budete mít za chvíli zase hlad, ale vaše tělo stejně nebude mít dostatek potřebných živin. Z tohoto důvodu není vhodné používat tyto druhy potravin dlouhodobě, jako stabilní náhradu pečiva a už vůbec ne při redukčních dietách.

Zdroj: Kupi.cz (odkaz)