Foto: Pixabay

Nakupujte podle seznamu

Pokud jste byli zvyklí nakupovat „naslepo“, pravděpodobně jste vždy jídlo utratili mnohem více, než kolik jste reálně museli. Naučte se nakupovat podle seznamu a striktně se jej držte. Ve vašem nákupním košíku tak skončí pouze potraviny, které skutečně potřebujete. Možná vám bude chvíli trvat, než si na odlišný model nakupování zvyknete, ale stojí to za to. Průměrná částka za nákup klesne až o několik set korun.

Připravte si jídelníček

Možná vás to šokuje, ale navzdory tomu, že každý den zemře přibližně 24 000 lidí hlady anebo hladem způsobenými chorobami, je množství potravin, které skončí v koši, neuvěřitelně velké. Podle odhadů z roku 2020 jde až o třetinu. V absolutních číslech jde o desítky kilogramů za rok. České domácnosti si sice v celoevropském měřítku nestojí špatně, ovšem stále na ně připadá zhruba 56 kg potravin na obyvatele. Pro zajímavost: v jihoevropských státech se vyhodí až čtyřnásobek.

K tomu, abyste množství vyhozených potravin redukovali, vám skvěle poslouží jídelníček. Naplánujte si ho na týden dopředu a stoprocentně se vám podaří využít mnohem více potravin než bez něj. Porce, které vám zbydou, můžete zamrazit a konzumovat později.

Používejte slevové kupóny

Rozpočet nezatěžují pouze potraviny, ale také pomocníci do kuchyně a různé příslušenství, bez kterého se při přípravě jídla neobejdeme. I za tyto položky však můžete výrazně ušetřit – stačí se po nich poohlédnout u prodejců, kteří dané zboží nabízí se slevou.

Velmi rozumné je nakupování se slevovými kupony. Přehled nejoblíbenějších obchodů a všech aktuálních slev najdete hezky pohromadě například na serveru Kuponovnik.cz. Díky slevovým kuponům navíc ušetříte i v dalších oblastech. Nejen milovníkům módy může přijít vhod eobuv sleva či about you sleva. A když se zaregistrujete k odběru novinek, neunikne vám žádná nová sleva.

Ušetříte za značku i větší balení

Pozornému nakupujícímu nemohlo uniknout, že řetězce nabízí privátní značky potravin. Jedná se o produkty, které pochází z produkce dodavatelů, ovšem opatřené vlastním brandingem. Ve srovnání s konkurenčními značkami bývají levnější, a přitom kvalitativně srovnatelné. Dáte-li jim šanci, ušetříte, a přitom nepoznáte rozdíl oproti běžným „neprivátním“ potravinám.

Nezanedbatelnou úsporu nabízí také větší balení. I tak si ale ohlídejte např. cenu za kilogram a zároveň se zamyslete, zda větší množství skutečně využijete. Pokud byste měli polovinu vyhodit, nákup se vám naopak prodraží.

Preferujte nebalenou zeleninu a ovoce

Ovoce a zelenina by měly tvořit podstatnou část jídelníčku, ale také jejich nákup může drasticky navýšit celkovou částku, kterou necháte na kase. V prvé řadě si dejte pozor na balené zboží. Kromě toho, že je obvykle dražší než samostatné kusy (a to až dvojnásobně), většinou nevydrží tak dlouho, protože u nich hrozí zapaření.

Některé druhy zeleniny jsou však díky obalu trvanlivější. Řeč je především o okurkách, listových salátech a bylinkách. V každém případě si zkontrolujte datum balení a berte co nejčerstvější kusy.