Foto: Pixabay

Papež František je velice moderní a pokrokový papež, který se nezdráhá použít ani moderní sociální sítě, jako je Twitter. Zároveň pravidelně pořádá generální audienci na Svatopetrském náměstí v Římě, kde hovoří o různých problémech této doby, a to nejen duchovních, ale také vztahových, ekonomických či fyzických.

Tuto středu se kupříkladu věnoval předsudku, který je snad starý, jak lidstvo samo. Jde o vztah mezi tchyní a snachou. Jde o velmi komplikovaný vztah, protože do určité doby byla jedinou a hlavní ženou v životě syna maminka a najednou je tu snacha, která přebírá toto dominantní postavení v životě muže, které doposud zastávala matka.

Tchyně se tak nechce smířit s tím, že je na „druhé koleji“ a snacha zase nechce poslouchat neustálé a nevyžádané rady, jak má všechno dělat lépe a jak sama nic neumí. Papež František proto vyzval snachy, aby se pokusily ke svým tchyním přistupovat bez předsudků a tchyním naopak vzkázal, aby si dávaly pozor na jazyk.

Foto: Pixabay

Svou katechezi zahájil slovy: “Dnes budeme pokračovat v úvahách o starých lidech, o prarodičích, o stáří – to slovo zní špatně, ale ne, staří lidé jsou skvělí, jsou krásní.“ Mladí by měli dle papeže Františka mluvit více se svými rodiči a prarodiči a upevňovat mezigenerační most. V něm je zdroj spásy a štěstí.

Papež dále upozornil na to, že z dnešního pohledu je tchyně mytická postava přibližující se svou podobou až ďáblu, ale to neznamená, že jsou tchyně paušálně špatné. Stále to jsou totiž matky vašich manželů a manželek. Na závěr proto vyzval: “Udělejte jim ale radost, aby své stáří prožily šťastně. A pokud mají nějakou vadu, ať ji napraví a vám tchyním říkám: dávejte si pozor na jazyk, protože ten je jedním z hříchů tchyní.”

Napište nám do komentářů nějaké zážitky s vaší tchyní.

Zdroj: Zena.aktualne.cz (odkaz)