Tyto běžně dostupné potraviny podpoří tvorbu hormonu štěstí

Serotonin je látka, která se přirozeně vyskytuje v lidském organismu a na náš organismus má velice pozitivní účinky. Někdy je mu přezdíváno „hormon štěstí“. Jeho množství v těle, a tedy i pocit štěstí, se dá díky potravě zvýšit, i když se sám v přirozené podobě v potravě nevyskytuje.

POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Serotonin mimo to, že je označován za hormon štěstí a dobré nálady, pomáhá také zkvalitňovat spánek a díky pocitu štěstí i nepřímo prodlužuje život. Jak již bylo řečeno výše, v potravinách se přímo nevyskytuje, ale náš organismus si dokáže serotonin vytvořit z aminokyseliny tryptofanu. Právě pro získání dostatku této aminokyseliny bychom měli do našeho jídelníčku zařadit následující potraviny.

1. Vejce

Vajíčka jsou nejenom dobrým zdrojem bílkoviny, ale v žloutku se ukrývá i velký zdroj právě tryptofanu. Pokud tedy konzumujeme rozumné množství vajíček, ovlivníme tím množství tryptofanu v krevní plazmě a tím podnítíme náš mozek, aby produkoval serotonin.

Foto: Pixabay

2. Sýry

Tryptofan můžeme také nalézt v mléčných výrobcích, a to včetně sýrů. V sýrech můžeme nalézt mnoho bílkovin a tuků a poměrně málo sacharidů. Sýry jsou proto vhodné třeba k večeři, kdy nám pomůžou navodit pocit klidu a uvolnění, což je přesně to, co před spánkem potřebujeme.

3. Ananas

Dalším výborným zdrojem tryptofanu je i ananas. U jiných druhů ovoce a zeleniny je hladina tryptofanu vyšší, čím zralejší plodinu máme. U ananasu je však nejvyšší v době, kdy je sice zralý, ale ne přezrálý a změklý.

4. Tofu

Tofu je ceněně jako vegetariánská alternativa k masu nebo pro svůj vysoký obsah vápníku. Mimo to zde ale najdeme také zásobu tryptofanu. Při správné úpravě se v případě tofu jedná o velice chutný pokrm.

5. Losos

Losos je známý hlavně pro obsah obsah omega-3 mastných kyselin. Losos nám také pomůže vyrovnat hladinu cholesterolu či snížit krevní tlak. Mimo jiné zde nalezneme i ložisko tryptofanu, což nám pomůže zvýšit hladinu serotoninu.

6. Ořechy a semena

Ořechy i semínka jsou dalším bohatým zdrojem tryptofanu, ale zde je potřeba dbát na doporučení dietologů. Vzhledem k jejich kalorické hodnotě se totiž jejich konzumace ve zvýšené míře nedá doporučit. Hrst denně však uškodit pravděpodobně nemůže.

7. Krůta

Krůtí maso je považováno za jedno z těch zdravějších pro svůj nízký obsah tuku, a proto se také doporučuje při redukčních dietách. Jako bonus při dietě získáme i dávku tryptofanu.

Obsah tryptofanu ještě serotonin nezařídí

Obsah tryptofanu v potravinách ještě nutně neznamená, že nám dokáže zařídit, aby mozek produkoval více serotoninu. Proto je zapotřebí doplnit tyto potraviny ještě o sacharidy (v podobě kuskusu, přílohy, pečiva, brambor, atd.), které vyvolají produkci inzulínu. Ten totiž podpoří vstřebání aminokyselin a tryptofan se tak dostane do krve, odkud může již podpořit tvorbu serotoninu.

Nejen tryptofan. Co dál zvýší serotonin?

Existují zprávy (zdroj) o tom, že potraviny nejsou zdaleka jediný způsob, jak si můžeme zvýšit hladinu serotoninu. Dalšími způsoby je třeba pravidelný pohyb či vystavení se slunečnímu svitu a dostatečný přísun vlákniny. Vláknina totiž vyživuje střevní mikrobiotu a dokáže i významně přispět k tvorbě serotoninu.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)

O autorovi – Lukáš Erlebach

Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

Přidat na Seznam.cz

Pomazánka z míchaných vajíček

ARCHIV ČLÁNKŮ
Follow Me