POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Žádný Špeky / autor: Lukáš Erlebach

V dobách minulého režimu neexistovalo moc rychlé občerstvení, jak ho známe dnes. Nemohli jste si zkrátka dojet k okýnku a poručit si hamburger s dvojitými hranolky. Místo toho byly všude jídelny a bufety, kde dominovaly právě smaženky, chlebíčky a nejrůznější saláty.

Když se řekne smaženka, tak se každému vybaví trochu něco jiného, protože má mnoho podob, ale v praxi šlo o vajíčko umíchané se strouhankou, osmažené na vrstvě tuku, položené na chleba s hořčicí, cibulí a okurkou. Byla to tak rychlá alternativa k obědu, k večeři a nebo po větším flámu klidně i k snídani.

VIDEORECEPT NA JEDNODUŠE GENIÁLNÍ SMAŽENKU

Z výživového hlediska se sice jedná o bílkovinu v podobě vajíčka, ale ta vrstva mnohdy připáleného tuku to posune úplně někam jinam. Smaženka tak, jak je mnohdy prezentovaná je zkrátka nezdravá. Tato smaženka se však objevovala až po 70. letech.

V původních receptuře bychom se dočetli docela jiný recept a nešlo o vaječný řízek. Do původního receptu se totiž dávalo i množství sýra, a tak mohly připomínat spíše malé karbanátky s vůní sýra, česneku a kmínu. Po osmažení se tyto karbanátky potřeli hořčicí a posypaly cibulkou.

V některých krajích se pod pojmem smaženka ukrývá chléb obalený ve vajíčku, osmažený a potřený hořčicí. Lukáš Erlebach dále zmínil, že existuje i jeden recept, který je vhodný dokonce i při dietách. Pokud totiž opečeme lehkou vaječnou omeletu a dáme si ji na krajíček celozrnného chleba a následně dozdobíme čerstvou zeleninou, není to nic proti ničemu. Určitě proto vyzkoušejte jeho video recept a podělte se s námi v diskuzi o vaše tipy na nejlepší smaženky.

Zdroj: TopRecepty.cz (odkaz), rozhovor s Lukášem Erlebachem