POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Elon Musk velice často hovoří o tom, že chce do deseti let osídlit Mars. Někdo je z této myšlenky nadšen, ale málokdo si zřejmě uvědomuje, jaké obtíže zakusí první obyvatelé Marsu. Pro každodenní život na Marsu je ale zapotřebí naprosto změnit náš životní styl. V souvislosti s Marsem se také naskýtá hned několik problémů a prvním z nich je velice řídká atmosféra.

Zároveň je zde nízký atmosférický tlak a nízká ochrana proti nebezpečnému radioaktivnímu záření. Nemluvě o velice mrazivých teplotách. Dokud Mars nezíská hustší atmosféru, která by jeho i obyvatele chránila, nezbývá novým obyvatelům jiná možnost, než se přemístit do podzemí, do speciálních domů nebo strávit svůj život ve skafandru.

Díky řidší atmosféře je zde i poměrně velký nedostatek kyslíku, a tak se zde nemohou v prvních letech osídlení ani chovat žádná zvířata. To znamená, že první obyvatelé nebudou mít ani maso, ani živočišné produkty a budou tak muset být vegani či zvyklí na raw stravu. Ovoce a zelenina se budou muset pěstovat hydroponicky a klasickou hlínu nahradí živný roztok.

Těžko si tak lze představit běžného člověka zvyklí na masitou stravu, který se má náhle stát veganem bez vlastního přesvědčení. Pro první obyvatele tak bude pravděpodobně nutné, aby byli vegani nebo zvyklí na podobnou stravu. Z pohledu života na Marsu je najedou problém s masitou stravou daleko zřejmější než u nás na zemi, kde jsem již velice zpohodlněli.

Zdroj: Dailmail.co.uk (odkaz), alienradar.net (odkaz)