POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Existuje však jedna věc, která vám ve vaší snaze velice pomůže a také pokud ji nedodržujete, může vám dokonce přidávat kila navíc. Řeč je o spánku, což je ze všech metod hubnutí asi ta nejpříjemnější. Jíž včas spát a mít kvalitní spánek po doporučenou dobu patří k zásadám zdravého životního stylu a je nezbytný.

Pokud si nedopřejeme kvalitní spánek nebo chodíme spát pozdě v noci a ponocujeme, můžeme si přivodit několik zdravotních komplikací. Při dostatečném spánku také omezíte svou chuť na jídlo a tím se vyhnete zbytečnému přibírání. Jedním z největších hříchů totiž je večerní ujídání.

Foto: Pixabay

Někdo by mohl namítat, jak je možné hubnout ve spánku, vždyť to není žádný sport a nehýbete se při tom. Postupně ale vyvstává na povrch, že ve spánku dochází k celkové regeneraci těla i mysli. To je pak naprosto nezbytné pro úspěch našich dalších snah o hubnutí. Potvrzuje to i vědecký výzkum pod vedením Emmy Sweeneyové a Iana Walshe Nortubrijské univerzity, která byla zveřejněna v magazínu Human Kinetics Journals (odkaz).

Hrozí vám totiž, že pokud budete spát méně, budete i hubnout pomaleji. Tělo spáčů totiž vylučuje jiné množství hormonů leptinu na snížení chuti k jídlu a ghrelinu na zvýšení chuti k jídlu. Vztah mezi spánkem a hubnutím také do značné míry ovlivňuje inzulin.

V praxi tak při stejné porci jídla získáte menší porci energie, ale nikoliv menší dávku kalorií. Ideální je pak samozřejmě dopřát si i kvalitní dávku pohybu, protože když se přes den hýbeme a máme kalorický výdej, lépe usneme a máme kvalitnější spánek. Dohromady se tak jedná o ideální kombinaci při snaze zhubnout.

Zdroj: SleepFoundation.org (odkaz)