POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Obecně se uvádí doporučení, že bychom měli spát zhruba osm hodin denně. To je však pouze průměrná hodnota, ale každý věk s sebou přináší svá konkrétní doporučení. Bohužel v produktivním věku, kdy je zapotřebí skutečně si kvalitně odpočinout, musíme dávat přednost našemu výkonu, vstávat brzo a pracovat dlouho do noci. To se samozřejmě podepíše i na našem zdraví v pozdějším věku.

Dneska se dlouhé vyspávání bere pomalu jako hřích a když se člověk jednou za čas pořádně vyspí, hned slyší, že je spáč a že je potřeba uklízet, vařit a mít nádobí. Člověk pak má strach se vyspat a dává si cíleně budíka, aby se nedej bože nevyspal dobře.

Toto prostředí není jednoznačně vhodné pro nikoho. Je jasné, že potřebujete zaplatit nájem a účty, ale vždy je potřeba volit menší zlo nebo klidně i jinou práci. Biorytmus každého organismu je sice jedinečný a každý jsme zvyklí na něco jiného, ale spánek potřebujeme všichni.

V praxi se ale odborníci shodují na tom, že lidé zas tak moc rozdílní nejsou. Na problematiku spánku se zaměřili odborníci z organizace Sleep Foundation, kde také stanovili doporučenou dobu spánku podle věkových skupin. Těch je pak hned devět.

Foto: Pixabay

Z těchto kategorií je jasně patrné, že nejdelší spánek mají mít novorozenci, kteří většinu času prospí. Nejméně je pak doporučeno důchodcům. Minimální doba spánku je však stanovena na sedm hodin, takže pokud jdete spát v jednu ráno a v šest stáváte, zaděláváte si na pořádné zdravotní komplikace.

  • Novorozenci (0 až 3 měsíce): 14 – 17 hodin

  • Kojenci (4 až 11 měsíců): 12 – 15 hodin

  • Batolata (1 až 2 roky): 11 – 14 hodin

  • Předškoláci (3 až 5 let): 10 – 13 hodin

  • Děti školního věku (6 až 13 let): 9 – 11 hodin

  • Náctiletí (14 až 17 let): 8 – 10 hodin

  • Mladší dospělí (18 až 25 let): 7 – 9 hodin

  • Dospělí (26 až 64 let): 7 – 9 hodin

  • Důchodci (65+): 7 – 8 hodin

Každý má samozřejmě individuální potřeby, protože někdo potřebuje teplo, někdo raději spí v chladu či při otevřeném okně. Každopádně bychom měli více času věnovat tomu, abychom si vytvořili ideální podmínky pro spánek. Pokud máte problémy usínat, můžete zkusit na noc vypít jeden šálek čaje z meduňky a máty, který vám problém pomůže vyřešit. Další variantou je pak vyhledat odbornou pomoc. Nestyďte se říci o svém problému doktorovi. O problémech s usínáním se budeme bavit v dalším článku.

Zdroj: SleepFoundation.com (odkaz), aazdravi.cz (odkaz)