Foto: Pixabay

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na různé látky z okolí, které jsou pro většinu lidí zcela neškodné. Tyto látky se nazývají alergeny a obvykle se jedná o bílkoviny rostlinného nebo živočišného původu. Důležitou zbraní proti alergiím je hlavně prevence.

Alergiemi trpí třetina Čechů

Nepříjemné reakce na alergeny zaznamenává mnoho Čechů, a jejich počty navíc stále rostou. Podle údajů VZP, největší zdravotní pojišťovny u nás, trpí alergiemi asi třetina populace, přesné číslo se ale zjišťuje jen velmi obtížně. Ne všichni, kdo mají příznaky, vyhledají odbornou pomoc. VZP opět uvádí, že k alergologům dochází jen asi třetina nemocných, tedy pouze jeden z deseti Čechů.

A jak je to s nástupem pylové sezóny? Ač ji máme většinou spojenou s rozkvetlými stromy, startuje už mnohem dřív. Už na konci ledna začínají vzduchem létat pylové částice olše a lísky. Výraznější výskyt pylových alergenů nastává v březnu a postižení nemají klid až do října, kdy se se sezónou loučí ambrózie, pelyněk a rákos. Jak tedy nepřiměřeným reakcím těla předcházet? Tady je 6 rad.

1. Zvolte správnou medikaci

Alergologiím se možná vyhýbáte proto, že si ještě pamatujete antihistaminika s výraznými vedlejšími účinky, jako byla zvýšená únava a malátnost. To už dnes u medikamentů na předpis nehrozí, a tak se jejich užívání bát nemusíte.

2. Kontrolujte pylové zpravodajství 

Zdrojů, kde sledovat pylové zpravodajství, je celá řada. Zkusit můžete například webové stránky či mobilní aplikaci Pyly.cz, která má i mnoho dalších užitečných funkcí.

3. Zavírejte okna

V době, kdy jsou alergeny nejaktivnější, tedy od dopoledne až do odpoledne, neotvírejte okna, větrejte hlavně v noci. To samé platí i při jízdě autem okénka mějte přes den zavřená a proudění venkovního vzduchu do vozu zamezte zapnutím vnitřní cirkulace.

4. Vsaďte na HEPA filtr 

Pokud si nedokážete představit celý den bez čerstvého vzduchu, dobrou alternativou jsou čističky vzduchu. Ty nejmodernější jsou vybavené sadou pokročilých technologií, které si poradí i s těmi nejtitěrnějšími alergeny či viry. V případě boje s alergií je vaším nejlepším spojencem HEPA filtr, takový malý zázrak, který vyvinula NASA a který dokáže zachytit i opravdu mikroskopické částečky alergenů. Vyplatí se zaměřit se na čističky vzduchu, které jsou chytré. Benefitem takových moderních čističek vzduchu, které najdete například u značky Tesla, je mimo jiné skutečnost, že je přes aplikaci můžete ovládat na dálku. Čističku například zapnete při odjezdu z práce a doma vás pak přivítá čistý vzduch. 

Pokud si domácnost vybavíte i senzory, které budou s chytrou čističkou komunikovat, můžete si nastavit i různé scénáře jejího fungování. Pokud se například nechcete otevřeného okna úplně vzdát, může se čistička automaticky spustit na více obrátek, když okno otevřete, a tím se zbavíte pylu, který k vám oknem bude proudit.

5. Vlhký vzduch vaše sliznice ocení 

Dalším skvělým pomocníkem v tomto období jsou pro alergiky zvlhčovače vzduchu. Ty se postarají o příjemné klima i za zavřenými okny, kde je zpravidla přesušený vzduch díky radiátorovému topení. A ani ten alergikům dýchání příliš neusnadňuje. Vybírejte mezi těmi chytrými, které vyrábí například Tesla. Takovou pak můžete skrze aplikaci propojit třeba zase s čističkou vzduchu, nebo ji automaticky nastavit tak, že z polohy vašeho mobilního telefonu pozná, že se blížíte domů, a automaticky se tak spustí.

6. Uklízejte častěji 

Pylům se obzvlášť líbí na oknech a parapetech, v sezóně je tak pravidelně omývejte. Dobrým nápadem je rovněž častější utírání prachu stejně jako vysávání podlah, čalounění i dalšího měkkého vybavení domácností, například matrací či pelíšků. Ať už ale nějakého mazlíčka máte, či nikoliv, vysavač vhodný do domácností se čtyřnohými kamarády je vaší nejlepší volbou. Zpravidla je totiž mnohem účinnější než ostatní vysavače. 

 

Každého, kdo trpí alergií, by nejspíš nejvíc potěšilo, kdyby mohl následujících několik týdnů zrušit a plynule se přesunout do doby, kdy látky, způsobující pálení sliznic i červené oči, opět řeknou na shledanou. To bohužel zařídit neumíme. Pokud se ale budete řídit našimi jednoduchými radami, můžeme vám slíbit, že přečkání několika následujících týdnů pro vás bude mnohem snesitelnější.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Tesla, mojezdravi.cz (odkaz)