Foto: Pixabay

V našich obchodech se čím dál častěji objevují náhražkové potraviny, které jsou vyrobeny pouze z rostlinných produktů, ale mají připomínat například maso či klobásu. Již se mezi lidmi vžilo označení „vegetariánský steak“ nebo „veganská klobása“. Na rozdíl od naší republiky, se francouzští zákonodárci rozhodli, že toto označení zakážou.

V platnost by nový zákon měl vejít již od 1.října 2022. V budoucnu proto nebude možné označovat rostlinné produkty slovy a terminologií, která je standardně spojovaná s masným průmyslem a rybami. Všichni výrobci vegetariánských a veganských náhražek musí proto nejdéle do konce příštího roku změnit názvy u svých produktů. Mají tak dostatek času.

Foto: Pixabay

Podle francouzských zákonodárců se jedná o zásadní krok směrem k větší informovanosti spotřebitele a zachování produktového know-how masného průmyslu. Francie je na své rozhodnutí pyšná a chce ho protlačit i do legislativy Evropské unie.

Prozatím je však umožněno v ostatním výrobcům v Evropské unii označovat své rostlinné produkty i terminologií spojovanou s masem a rybami. Existuje zde však jediná výjimka, a to je označení produktů na bázi živočišného mléka. Rostlinné produkty tak nesmí být označeny jako jogurt nebo sýr.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)