Foto: Pixabay

Již od pradávna se lidé potýkají s nejrůznějšími problémy a je to možná s podivem, ale starosti se příliš nezměnily od pravěku. Lidé měli starost, kde sehnat bydlení, co sehnat k jídlu, jak se uzdravit a jak získat své místo ve společnosti. Toto jsou pak ty nejzákladnější příčiny stresu, ale samozřejmě, že kompletní seznam je prakticky nekonečný.

Stres je pak velice mocným a tichým nepřítelem, který může zničit naše zdraví, náš rodinný život a náš vztah. Nejhorší je, že se jedná vždy o dlouhodobou záležitost, a to možná delší, než bychom si chtěli připustit. Uvědomění si, že jste ve stresu a potřebujete pomoci obvykle přichází ve chvíli, kdy už je pozdě nebo jste začali řešit stres alkoholem, cigaretami či kávou.

Stres, a to zejména ten dlouhodobý, bývá jednou z hlavních příčin mnoha nemocí a zdravotních komplikací, o kterých si řekneme níže:

Problém s přijímáním potravy

Pokud se jedná o stres pracovní nebo vyplývající z nedostatku času, velice často přejdeme z kvalitní domácí stravy na konzervovaná jídla či jídla z rychlých občerstvení, která nejsou našem zdraví rozhodně prospěšná. Stres navíc spotřebovává množství vitamínů a minerálů, bez kterých máme pocit, že nemáme energii.

Zároveň vlivem stresu může docházet k tomu, čemu se lidově říká „stažený žaludek“. Jedná se o jev, kdy vlivem velkého stresu nemáte chuť nic sníst ani polknout. Lidé trpící touto formou stresu pak místo pěti jídel denně mají třeba dvě, ale večer a obrovská. To je samo sebou velice nezdravé. Někdo zase může velký stres řešit přejídáním. Tak jako tak si zahráváme s nemocemi jako je cukrovka či bulimie.

Foto: Pixabay

Adrenální únava

Tato adrenální únava je také známá jako únava nadledvin a poznáte ji podle toho, že jste extrémně unavení, vyčerpaní a máte zkrátka obrovský nedostatek energie. V praxi vám nepomůže ani sebedelší spánek. Toto onemocnění nadledvin nepřijde během chvilky, ale jedná se o důsledek dlouhodobých problémů.

Přidáme-li k této únavě ještě stres, fyzickou únavu a psychickou vyprahlost, můžete mít skutečně velký problém. Při stresu se totiž do těla vyplavuje kortizol, což je stresový hormon, a mimo jiné i adrenalin. Jediným způsobem, jak se vymotat z této chobotnice je oprostit se od veškerého stresu a stanovit si pevnou životasprávu.

Nemoci jater a trávicí soustavy

S onemocněním jater je většinou spojená s alkoholem a nezdravým jídlem. Bohužel se nejedná o jedinou příčinu, která nám může poškodit játra. Podobnou paseku může na játrech a trávicí soustavě napáchat mimo jiné i stres. Je proto nezbytné se na chvíli zastavit a prohlédnout si svůj život a své každodenní rituály a pokusit se upřímně přiznat, zda se zde nevyskytuje stres ve větší míře, než by bylo zdrávo. Stres je totiž otázka naší psychiky, a proto jen mi rozhodujeme, jak budeme reagovat na stresové podněty zvenčí.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)