Foto: Pixabay

Mše svatá je obřad, kvůli kterému chodí věřící do kostela a který berou jako možnost kontaktu s Bohem. I z tohoto důvodu by měla panovat po dobu konání mše svaté jistá úcta, vážnost a dodržování liturgie (pravidel církve pro konání nejrůznějších obřadů). To je vyžadováno zejména od kněžích, které tyto mše svaté slouží.

O to větší zhrození zažila církev, když italský kněz Mattia Bernasconi, odsloužil v parném letní dnu mši svatou pro středoškolské studenty přímo v moři. Správně by měl použít oltář vysvěcený biskupem. Místo toho se však rozhodl použít obyčejnou nafukovací matraci, která volně plavala na hladině.

Později sice sám uznal, že svým jednáním porušil liturgická pravidla, nicméně celý případ již začala prošetřovat prokuratura pro „urážku náboženského vyznání.“ Tento šestatřicetiletý kněz působil na studentském letním táboře u města Crotone a zřejmě se rozhodl více uvolnit konzervativní církevní rituály a přiblížit se tak mladým studentům.

Původně měla být mše svatá prý sloužena ve stínu pod palmami, ale když mu jedna rodina nabídla lehátko, zdálo se mu to jako dobrý nápad. Kněz pak neoblékl tradiční obřadní oblečení, ale byl polonahý pouze v plavkách. Fotografie z této pobuřující události rychle obletěly svět.

Sama katolická církev v souvislosti s touto událostí vyzvala věřící a kněze, aby se důrazně dodržovalo „liturgické dekorum a respekt.“ Kněz na svou obhajobu uvedl, že neměl v úmyslu někoho pohoršit ani zlehčit vážnost eucharistie (dle věřících přeměněné tělo Kristovo).

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)