Foto: Pixabay

Co je vlastně playtronica? Jedním slovem „budoucnost“. Stačí jednoduchý lidský dotek, vodivé materiály, chytré textilie a voila, běžné předměty se mění ve zvuky. Kreativní technologické studio Playtronica našlo způsob, jak dělat hudbu s citrony, mrkví, kousky dřeva, zkrátka prakticky se vším.  

Jejich elektronická zařízení přeměňují dotek na midi noty a z čehokoliv dělají midi ovladač, kterým je možno proměnit lidské tělo v „klávesnici“. Díky tomu pak můžete pouhým dotekem vlastní ruky rozeznít většinu předmětů okolo vás. 

Vnímejte realitu jinak

Zakladatel Sasha Pase popsal playtronicu jako budoucnost technologie a rozšíření lidských možností vnímání. Lidé se tak setkávají s něčím novým a fascinujícím, co na první pohled nedokážou vysvětlit. Prostřednictvím tohoto zařízení je člověk schopen rozehrát zvuk prakticky čehokoliv – od jídla přes rostliny až po každodenní předměty a lidská těla. Představte si, jaké to je dotýkat se těla, které vydává zvuky. 

Pohlazení na krku se změní ve vysokou melodii, hraní si navzájem s prsty se promění v něco zábavnějšího a rytmičtějšího. Playtronica je postavená na snaze inspirovat lidi neotřelou technologií, která jim přinese neobvyklé smyslové zážitky a zároveň jim pomůže odstoupit od běžného vnímání okolního světa založeném pouze na zraku. 

Mc’n’Roll v podání Přemka Forejta

Tuto novou a zatím moc neprozkoumanou technologii se pro svůj nový hudební počin rozhodl vyzkoušet zpěvák a hvězdný kuchař Přemek Forejt. Poprvé v České republice je tak k vidění toto unikátní spojení doteku, předmětu a zvuku. V jeho novém hudebním klipu s názvem „Mc‘n‘Roll“, který pro něj napsal hudebník Jiří Burian, budete svědky toho, jak pod jeho rukama vznikají tóny například z masa, pečiva nebo čerstvé zeleniny. 

Forejt se dlouhodobě zajímá o kvalitu potravin a poslední dobou se zaměřuje právě na jídlo v McDonald’s. Navštívil podnik, kde se z brambor stávají ikonické hranolky nebo firmu která zpracovává maso do tolik oblíbených burgerů. Také proto si pro svůj nový hudební počin vybral právě suroviny z McDonald‘s. Fanoušci jídla zpod zlatých oblouků se tak poprvé v historii dozví, jak zní jejich milovaný Big Mac coby hudební dílo. „Z McDonald’s za mnou přišli s tím, jestli bych nechtěl zkusit zahrát song na jejich suroviny. 

Prý jsou tak dobré, že se na ně dá i hrát. No a ono to doopravdy jde. Je to neskutečné, bizarní, neokoukané. Hudba a jídlo jsou moje dvě velké vášně a v životě by mě nenapadlo, že je můžu takhle propojit. Vyměnit kytaru za hamburger? To je prostě pecka. Prvně to šlo mimo moje chápání, pak mě to začalo strašně bavit. Doufám, že klip bude lidi bavit stejně jako mě, když jsme jej tvořili,“ říká Přemek Forejt.

McDonald’s není v používání moderních a neotřelých technologií nováčkem. Například loňský rok přišla společnost s inovativním způsobem propojení online a „offline“ světů pomocí dražby NFT Maestropiece od umělce, grafika a satirika TMBK. McDonald’s se touto spoluprací jasně zapsal do povědomí všech, kteří se o moderní a inovativní technologie zajímají, nejen kvůli celkové vybrané částce 281 400 korun, ale také proto, že byla vůbec první takového ražení. 

Zdroj: tisková zpráva společnosti McDonald’s